3 kolory w wiosennym wydaniu

3 kolory w wiosennym wydaniu

W czwartek 22 marca mieliśmy przyjemność uczestniczyć w kolacji degustacyjnej w restauracji 3 kolory Malta. Podczas tego wieczoru oprócz dań przygotowywanych przez Krzysztofa Kucharskiego oraz Sebastiana Kaczmarka mogliśmy zasmakować esencjonalnych, starannie dobranych do serwowanych potraw piw od Browar Za Miastem oraz win zaserwowanych nam przez Piotra Gonciarza.

Pierwsze ogólne wrażenie to świeże, smaczne i zróżnicowane jedzenie serwowane z rąk miłych i przede wszystkim kompetentnych ludzi, tworzących to miejsce. Zaproponowane pozycje wśród których znalazł się tatar z polędwicy wołowej, opiekana makrela Sous Vide, pierożki z konfitowaną perliczką, wolno pieczone luzowane żebro wołowe czy crumble z glazurowanymi, polskimi śliwkami w niektórych momentach potrafiło wręcz zaskoczyć.

Sami nie możemy zdecydować czy to wolno pieczone luzowane żebro wołowe, które wręcz rozpływało się w ustach ujęło nasze serca bardziej czy jednak były to pierogi z pieczonym udźcem indyka, których ciasto nas mocno zaskoczyło. Kucharze zdradzili nam ich sekret, ale my zastawimy go dla siebie, żeby za dużo szczegółów nie zdradzać, w końcu najlepiej sprawdzić to samemu.  Słyszeliśmy też wiele opinii, że do tego miejsca koniecznie trzeba wpaść na kaczkę, która została okrzyknięta najlepszą kaczką po poznańsku podczas Festiwalu Dobrego Smaku.

Ale czym byłoby jedzenie bez odpowiednich dodatków i nastroju. Tutaj też nie było na co narzekać. Piotr Gonciarz starannie dobierał wina, jednocześnie zdradzając nam kilka szczegółów dotyczących serwowanych trunków. Wtórował mu browarnik, Piotr Stachecki, który z kolei zaserwował nam podróż po piwnych bukietach smaków.

Klimatyczny wystrój wnętrza, intymna atmosfera i niezbyt głośna muzyka w tle, swoją drogą również dobrana idealnie pod panującą atmosferę, dopełniły całości i sprawiły, że chce się tam wrócić.