Bocuse d'Or Poland wystartował!

Bocuse d'Or Poland wystartował!

Dzisiaj w Radisson Blu Sobieski Hotel Warsaw wystartował konkurs Bocuse d'Or Poland 2018. Wyłoniona w Preeliminacjach czwórka z ósemki szczęśliwców rozpoczęła walkę o najwyższe trofeum i możliwość reprezentowania Polski w finale europejskim, który odbędzie się 11-12 czerwca 2018 w Turynie.

Finał Krajowych Eliminacji Bocuse d'Or Poland 2018 będzie trwał dwa dni, podczas ktorych przed międzynarodowym jury oraz publicznością wystąpi czterech szefów kuchni przy wsparciu swoich pomocników, a ich kulinarne zmagania będą trwały 5 godzin i 35 minut. W tym czasie zawodnicy muszą przygotować danie mięsne dla ośmiu osób, zaprezentowane dla dwóch osób na talerzach oraz dla sześciu na platerze (tacy). Ponadto uczestnicy będą musieli wykreować danie z ryby w ośmiu porcjach, które zaserwują wyłącznie na talerzach. W tym roku Komitet Wykonawczy na temat przewodni konkursu wybrał następujące produkty: - Danie mięsne skomponowane na bazie łopatki wieprzowej z kością, móżdżku wieprzowego, mąki gryczanej i polskiego jabłka. - Danie rybne przygotowane z jesiotra w akompaniamencie ziemniaka oraz lubczyku. Oba dania muszą zawierać 50% warzyw, roślin lub ziół, w tym wykorzystane trzy dowolne dodatki według uznania kandydata. Wykorzystanie gotowych produktów do przygotowania dań jest zabronione, z wyjątkiem surowych warzyw obranych, wyczyszczonych, nieprzygotowanych w odpowiednie kształty. 

Zwyvięzca, którego poznamy juz jutro, stanie przed mozliwością reprezentowania Polski w finale europejskim, który odbędzie się 11-12 czerwca 2018 w Turynie.