Kiełbasa biała parzona wielkopolska nie tylko na Wielkanoc

Kiełbasa biała parzona wielkopolska nie tylko na Wielkanoc

Wielkopolscy szefowie kuchni ponownie powalczą o tytuł najlepszego z najlepszych. Tym razem rywalizować będą na dania z kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej. Jak mówią organizatorzy chodzi przede wszystkim o promocję tej kiełbasy, która w ubiegłym roku została wpisana na unijną listę produktów chronionych. 

Po gęsinie przyszła pora na... białą kiełbasę. Poznański Klub Biesiadników, już po raz drugi organizuje zmagania dla najlepszych wielkopolskich restauracji. Tym razem szefowie kuchni będą musieli przygotować zupę i danie główne z białej kiełbasy. 

- Jest to konkurs dla restauracji, lokali gastronomicznych oraz gospodarstw agroturystycznych. Uczestnicy będą przygotowywać dania z kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej, która od ubiegłego roku posiada certyfikat unijny - mówi Juliusz Podolski z Poznańskiego Klubu Biesiadników. - To już drugi konkurs organizowany przez nasz Klub. Jesienią ubiegłego roku kucharze musieli przygotować dania z gęsi. Teraz, przed świętami Wielkiej Nocy postanowiliśmy postawić na promocję Białej Kiełbasy. Głównym celem naszego Klubu jest wspieranie wielkopolskiej kuchni i najlepszych dań oraz produktów z naszego regionu - mówi Juliusz Podolski.

Chęć udziału w konkursie zgłosiło kilka restauracji restauracji z Poznania i okolic. Do 8 marca można się jeszcze zgłaszać. Dania oceniane będą w dwóch kategoriach: ZUPA i DANIE GŁÓWNE. A wyboru najlepszego dania dokona jury w skład którego wejdą najlepsi szefowie kuchni z Wielkopolski, dziennikarze kulinarni i smakosze. Wśród nich są między innymi Dominik Narloch, Wojciech Wojtkowiak, Mieczysław Wciórka, Ewa Michalska, Anna Strażyńska z Tawerny Kapitańskiej w Ścinawie Polskiej oraz Juliusz Podolski. Odrębną nagrodę przyzna jury VIP.

Konkurs zostanie zorganizowany w poniedziałek 12 marca  w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Laureatów poznamy jeszcze tego samego dnia o godzinie 18.  Natomiast  uroczyste ogłoszenie wyników zaplanowano 18 marca o godzinie 15 na Placu Wolności w Poznaniu podczas święta "Wielkanoc mięsne święta- polska tradycja"

Organizatorami konkursu są: Poznański Klub Biesiadników, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy i  Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu.

Wszelkie informacje na bieżąco można śledzić na Facebooku w wydarzeniu Kiełbasa biała parzona wielkopolska nie tylko na Wielkanoc oraz na profilu Poznańskiego Klubu Besiadników

Regulamin oraz zgłoszenie do pobrania.