Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej
Organizatorzy Waldemar Hołówka & Wojciech Harapkiewicz - Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz Ryszard Tomaszewski Właściciel Kompleksu Dworzysko - Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju zapraszają 21.07.2018 roku do Dworzyska w Szczawnie Zdroju, gdzie odbędzie się IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej IV Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.
Zarys Programowy Festiwalu
- Konkurs profesjonalistów nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018 "Kuchnia dworska myśliwska"
- Konkurs cukierniczy - deser z użyciem owoców leśnych i twarożku
- Nocne zwiedzanie Zamku Książ przez uczestników Festiwalu /z piątku na sobotę/
- "Festiwal produktów regionalnych-lokalnych - stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z użyciem produktów regionalnych, lokalnych .
- degustacje wyrobów z dziczyzny - przygotowanych przez amatorów, myśliwych
- Konkurs nalewek pn. "Najlepsza Nalewka"
- Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. "Poznaj smaki Regionu Dolnośląskiego" - Oceniany przez Jury Profesjonalistów /- degustacja płatna /cegiełki / - akcja charytatywna na rzecz Fundacji Miej Serce dla podopiecznego Nicolasa Hołówki
- Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej w wykonaniu Mistrzów - Live Cooking zawodowych kucharzy, cukierników i piekarzy
- Stoiska Gastronomiczne "Zasmakuj Światowej Kuchni" /sprzedaż cegiełek/ akcja charytatywna,
- Kulinarne warsztaty dla dzieci -poprowadzi Łukasz Konik z Zuzią Harapkiewicz.
Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów Europy, mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
Konkurs jest cykliczny i ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.
UROCZYSTA GALA
Zwieńczeniem całodniowego Festiwalu i rywalizacji uczestników konkursu będzie uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów.
GALA odbędzie się w Białej Sali i Hali spacerowej Uzdrowiska Szczawno Zdrój - Jedlina
Podczas Gali zostanie przeprowadzona licytacja wartościowych przedmiotów i usług na rzecz Fundacji Miej Serce dla podopiecznego Nicolasa Hołówka