Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej

Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej

Organizatorzy Waldemar Hołówka & Wojciech Harapkiewicz - Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz Ryszard Tomaszewski Właściciel Kompleksu Dworzysko - Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju zapraszają 21.07.2018 roku do Dworzyska w Szczawnie Zdroju, gdzie odbędzie się IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej IV Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.

Zarys Programowy Festiwalu

  • Konkurs profesjonalistów nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018 "Kuchnia dworska myśliwska"
  • Konkurs cukierniczy - deser  z użyciem owoców leśnych i twarożku
  • Nocne zwiedzanie Zamku Książ przez uczestników Festiwalu /z piątku na sobotę/
  • "Festiwal produktów regionalnych-lokalnych - stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z użyciem produktów regionalnych, lokalnych .
  • degustacje wyrobów z dziczyzny - przygotowanych przez amatorów, myśliwych
  • Konkurs nalewek pn. "Najlepsza Nalewka"
  • Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. "Poznaj smaki Regionu Dolnośląskiego" - Oceniany przez Jury Profesjonalistów /- degustacja płatna /cegiełki / - akcja charytatywna na rzecz Fundacji Miej Serce dla podopiecznego Nicolasa Hołówki
  • Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej w wykonaniu Mistrzów  - Live Cooking zawodowych kucharzy, cukierników i piekarzy
  • Stoiska Gastronomiczne "Zasmakuj Światowej Kuchni" /sprzedaż cegiełek/ akcja charytatywna,
  • Kulinarne warsztaty dla dzieci -poprowadzi Łukasz Konik z Zuzią Harapkiewicz.

Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów Europy, mającym na celu powrót do tradycji  i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.

Konkurs jest cykliczny i ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.

UROCZYSTA GALA

Zwieńczeniem całodniowego Festiwalu i rywalizacji uczestników konkursu będzie uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów.

GALA odbędzie się w Białej Sali i Hali spacerowej Uzdrowiska Szczawno Zdrój - Jedlina

Podczas Gali zostanie przeprowadzona licytacja wartościowych  przedmiotów i usług na rzecz Fundacji Miej Serce dla podopiecznego Nicolasa Hołówka