Lista finalistów Kulinarnego Talentu 2018

Lista finalistów Kulinarnego Talentu 2018

Już niebawem XX jubileuszowa edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy KULINARNY TALENT 2018! Zmagania konkursowe odbędą się podczas targów EuroGastro w dniu 22 marca br. o godz. 11.00 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie, ul. Marsa 56 c.

"Kulinarny Talent" to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe uczniów szkół gastronomicznych do 23. roku życia. Jest to więc pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań.

Zgodnie z przyjętą formułą, o miano zwycięzcy rywalizują kucharze rekomendowani przez szkoły gastronomiczne lub nauczycieli zawodu, co gwarantuje wysoki poziom konkursu. Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów.

Lista finalistów KT 2018

Jakub Puzio                     Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach

Karolina Bogocz                Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim

Dominik Prętki              Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy-Zdroju

Norbert Szefer              Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi

Wiktoria Wojtaś               Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie

Dominika Górecka           Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach

Magdalena Obara            Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. S. Staszica w Otwocku

Kinga Brataniec                Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach

Monika Zadorecka          Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Hipolita Cegielskiego w Ziębicach

Sandra Wdowiak             Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie

Iwona Rajwa                    Zespół Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju

Karol Wisowaty                Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu

 

"Kulinarny Talent 2018" wybiorą dwa składy jurorskie - jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych oraz jury gwiazd, w którym zasiądą znani i lubiani aktorzy, muzycy, dziennikarze. Oceniane będą m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę Klienci restauracji.

22 marca 2018 o godz. 11.00 rozpocznie się konkurs, który poprowadzą pomysłodawca konkursu Robert Sowa oraz znany prezenter Krzysztof Ibisz.

Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawować będzie Robert Wojnarowski - szef kuchni N31 restaurant & bar by Robert Sowa, a uroczyste ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie statuetek, nagród i dyplomów odbędzie się ok. godz. 15.00.