Mazurskie targi już za nami

Mazurskie targi już za nami

Za nami dwa dni biznesowych spotkań, pokazów kulinarnych oraz pełnych emocji kulinarnych rozgrywek podczas targów Mazury Horeca, które odbyły się w dniach 17-18 kwietnia 2018 r. w Expo Mazury w Ostródzie.

Była to już 3. Edycja tego wydarzenia, która przyciągnęła do Expo Mazury rzesze gości z różnych zakątków Polski. Ponad 100 wystawców z branży gastronomicznej, hotelarskiej i cateringowej, 4 konkursy kulinarne, szkolenia i pokazy prowadzone przez uznane autorytety w swojej branży oraz niezliczona ilość biznesowych spotkań - tak w dużym skrócie można podsumować dwa dni spędzone w Ostródzie.

Głównym punktem na targowej mapie była strefa konkursowa, w której przez dwa dni rozegrały się aż 4 konkursy - zarówno te skierowane dla uczniów szkół gastronomicznych, jak i te skierowane do profesjonalistów. Pierwszego dnia zmierzyli się uczniowie w ramach konkursu "Master Challange by Schöller". Ten dzień okazał się szczęśliwy dla Daniela Bauera z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi.

W tym samym dniu w konkursie "Gęsina w Restauracji" zmierzyli się profesjonalni kucharze. Spośród 16 dwuosobowych zespołów z restauracji z całej Polski najlepsi okazali się: Radosław Szulc, Iwona Iwanicka  - Restauracja La Bibliotheque - Giżcko. Na kolejnym stopniu podium znaleźli się - Marcin Zakrzewski, Kacper Kuczyński  - Pałac Mortęgi - Lubawa, a na trzecim Krzysztof Mazurkowski, Robert Branicki - Pink Lobster - Warszawa.

Drugi dzień przyniósł równie dużo emocji za sprawą konkursu "Drób na Polskim Stole", w którym 16 dwuosobowych drużyn złożonych z uczniów szkół gastronomicznych walczyło w pocie czoła, aby jak najlepiej zaprezentować się przed jury złożonym z najlepszych szefów kuchni w Polsce. Udało się to Wiktorowi Hnat oraz Filipowi Rutkowskiemu z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu. Drugie miejsce zajął Kacper Serafińczuk, Wiktor Bałdyga - Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Gdańsku, a trzecie - Arkadiusz Woźniak, Grzegorz Królik - Technikum Lider w Lublinie.

Ostatnich konkursowych emocji dostarczył konkurs "Master Challange by Scholler" dla profesjonalistów, w którym zwyciężył Michał Iwaniuk - z Czekolada Café w Warszawie.

Ponadto odwiedzający mogli dowiedzieć się od samego Dawida Szkudlarka jak wyglądają przygotowania do europejskiej selekcji konkursu Bocuse d'Or w Turynie czy spróbować rybnych dań w wykonaniu Patryka Dziamskiego i Mariusza Pieterwasa oraz podziwiać sztukę cukierniczą w wykonaniu Coupe du Monde de la Patisserie Poland.

Organizatorzy zapowiedzieli już kolejną, czwartą edycję w przyszłym roku.