Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"
Już 2 czerwca 2018r. odbędzie się kolejna, jubileuszowa X edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś".
Konkurs, którego głównym pomysłodawcą oraz organizatorem jest Stefan Birek, Szef Kuchni w Hotelu Lord**** w Warszawie odbędzie na podzamczu HoteluZamek Pułtusk*** w Pułtusku.
Patronat honorowy nad konkursem objął Minister Środowiska - Pan Henryk Kowalczyk oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Pan Krzysztof Jurgiel.
Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie.
Organizatorzy zapraszają do udziału w tym wydarzeniu uczniów szkół gastronomicznych oraz zespoły reprezentujące restauracje i hotele z całej Polski (w konkursie udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharzy).
Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej jest przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki są:
- Filet z miętusa oraz jogurt naturalny
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:
- Udziec z sarny oraz borowik
Zgłoszenia konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 13 maja (niedziela) 2018 roku na adres: konrad.birek@gmail.com i/lub s.birek@hotellord.com.pl.
Zwycięzcy konkursu - w kategorii profesjonaliści - otrzymają nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018.