Ostatnia prosta przed wielkimi emocjami

Ostatnia prosta przed wielkimi emocjami

Miesiące przygotowań, potu, łez, nieprzespanych nocy by sięgnąć po marzenia. Oto przed nami dwa duety cukierników i kucharzy, które piszą swoją historię, mającą znaczący wpływ na losy polskiej gastronomii. Za kilka dni ich wielkie marzenia urzeczywistnią się. Ci młodzi ludzie zabłysną na arenie międzynarodowej rozsławiając Polskę i jej smaki, podczas dwóch najbardziej prestiżowych konkursów na świecie: cukierniczego - Coupe du Monde de la Patisserie i kulinarnego - Bocuse d'Or.

W dniach 10 -12 czerwca serce Piemontu - Turyn zamieni się w wielką, gastronomiczną stolicę Europy. Już 10 czerwca nasz team cukierniczy - Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa wystąpią wśród pozostałych siedmiu europejskich drużyn w konkursie, który jest marzeniem każdego cukiernika - Coupe du Monde de la Patisserie. W ciągu zaledwie 5 godzin przygotują mrożony deser owocowy, 10 deserów na platerze, rzeźbę z czekolady oraz karmelu. Motywem przewodnim, wokół którego pracują cukiernicy jest "Mały książę" i właśnie na tej magicznej tematyce Michał i Marek oparli swoje receptury. Przez tę wyjątkową opowieść przeprowadzą nas pokazując wiele technik użycia surowca - czekolady, karmelu, owoców i innych produktów, wydobędą z nich wyjątkowy smak a zarazem przedstawią wiele emocji, które towarzyszą tej przepięknej bajce. Nasi cukiernicy jadą na konkurs z pełną świadomością swojego profesjonalizmu, pozytywną energią i entuzjazmem oraz nadzieją, że będą reprezentować Polskę również podczas Wielkiego Finału w Lyonie.

Drugą polską drużyną, która zawalczy w Turynie tym razem o spełnienie się w zawodzie kucharza jest reprezentacja  Bocuse d'Or Poland a w niej Dawid Szkudlarek wspierany przez Macieja Pisarka. Już 11 czerwca, zaraz po zmaganiach cukierników wszystkie oczy skierowane będą na kulinarną scenę i 20 zespołów podczas finałów Bocuse d'Or Europe 2018. 

Od wielu miesięcy nasz duet kucharski wspomagany był w intensywnych przygotowaniach przez trenerów: Adama Chrząstowskiego - Przewodniczącego Akademii Bocuse d'Or Poland, Pawła Oszczyka oraz Łukasza Konika. Efektem ich ciężkiej pracy będą dwa wyjątkowe dania w oparciu o piemonckie produkty jak ser Castelmagno i młoda wołowina rasy Fassona Piemontese. Znając kuchnię Dawida można być pewnym, że w swoich kreacjach w Turynie nie zapomni o polskich, lokalnych produktach, które bez wątpienia podkreślą smak jego konkursowych potraw.

Dodatkowym utrudnieniem dla wszystkich kandydatów jest w tym roku tzw. Secret Ingredient, czyli tajny składnik, który zostanie wylosowany na oficjalnej odprawie dzień przed konkursem.

Zatem poprzeczka została podniesiona, ale polski zespół optymistycznie patrzy w przyszłość, podobnie jak nasi cukiernicy stawia sobie za cel Wielki Finał w Lyonie w 2019 roku. Trzymajmy za nich, za Polskę mocno kciuki, w końcu to dzięki młodym, polskim cukiernikom i szefom kuchni, którzy uczestniczą w międzynarodowych konkursach takich jak Coupe du Monde de la Patisserie oraz Bocuse d'Or, polska gastronomia umacnia swoją pozycję na światowej arenie cukierniczej i kulinarnej.

- Patrząc na obie drużyny zarówno cukierników jak i kucharzy, wiedząc co przygotują podczas obu konkursów w Turynie, jestem przekonany, że będą to Himalaje smaków, których szczyt wyniesie ich do wymarzonego celu. To ambitni młodzi ludzie z wielkimi pragnieniami i apetytem na zwycięstwo, dlatego optymistycznie patrzę w najbliższą przyszłość - powiedział Jacek Krawczyk, Prezes Zarządu Bocuse d'Or Poland i Coupe du Monde de la Patisserie Poland oraz dodał - Przy tej okazji chciałem bardzo podziękować wszystkim osobom, które wspierały obie drużyny w przygotowaniach, a w szczególności szefowi Adamowi Chrząstowskiemu - Przewodniczącemu Akademii Bocuse d'Or Poland, za ogromne zaangażowanie i poświęcony czas. Jego wiedza i doświadczenie są nieocenione, Pawłowi Oszczykowi za treningi oraz Łukaszowi Konikowi za koordynację przygotowań wyjazdu do Turynu.