Relacja z Eventu Kulinarnego w Primavera Jastrzębia Góra

Relacja z Eventu Kulinarnego w Primavera Jastrzębia Góra

Dwudniowy Event Kulinarny to dwa konkursy gastronomiczne na wysokim poziomie, które odbyły się w dniach 25-26 kwietnia w Primavera Jastrzębia Góra.  Pierwszy dla uznanych i doświadczonych szefów kuchni. Drugi miał za zadanie wyłonić kolejny talent kulinarny Polski Północnej wśród młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Kucharzy oceniało jury w składzie: Wiesław Kartasiński (Radisson Blue Szczecin), Andrzej Jakomulski (Spa Leda Kołobrzeg), Wiesław Bober (Fabryka Wełny Pabianice), Tomasz Szymański (Iglotex), Adam Kotomski (Narvil), Dariusz Gwiazda (Primavera Jastrzębia Góra) Oraz Pascal Brodnicki.

Pierwszego dnia odbyły się XV POMORSKIE POTYCZKI KULINARNE, których organizatorem jest  Dariusz Gwiazda - Szef Kuchni Primavera. Do Jastrzębiej Góry przyjechało 12 profesjonalnych kucharzy z całej Polski. Tegorocznym tematem Potyczek było dzikie ptactwo. Jury oceniło poziom konkursu bardzo wysoko. Wieczorem odbyła się Gala Finałowa, na której został ogłoszony werdykt. Laureatem XV Pomorskich Potyczek Kulinarnych został Tomasz Sowiński reprezentujący Restaurację Pasja z Gorzowa Wielkopolskiego.

Drugiego dnia eventu miał miejsce I TURNIEJ KULINARNY PRIMA ZDROWIE organizowany przez Primavera Jastrzębia Góra. Jest to konkurs skierowany do młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych z naszego regionu. Tematem przewodnim była żurawina z Kaszub. Przewodniczących jury był Pascal Brodnicki, który bardzo wspierał młodzież w trakcie zmagań konkursowych. Najlepszymi z najlepszych okazali się być Aleksander Korpas i Sandra Jakubowska z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie, którzy zdobyli puchar Turnieju Kulinarnego Prima Zdrowie. Uczniowie przygotowali polędwicę z dorsza zapiekaną pod masłem żurawinowym czym skradli serca i kubki smakowe jurorów.