Relacja z X edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego

Relacja z X edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"

W dniach 1-2 czerwca 2018 roku na terenach hotelu Zamek*** w Pułtusku odbyła się jubileuszowa, X edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś".Konkurs od wielu lat przyciąga rzeszę sympatyków gotowania, miłośników jednośladów oraz amatorów grillowania i zabawy na świeżym powietrzu. Również i w tym roku dopisała liczna frekwencja i słoneczna aura.

Inicjatorem konkursu jest Stefan Birek, szef kuchni Hotelu Lord, któremu przyświeca idea propagowania i pogłębiania wiedzy z zakresu polskiej kuchni, łączenia tradycji z nowoczesnością, a także promowanie producentów i dystrybutorów polskiej żywności.

W kapitule organizacyjnej konkursu zasiedli Adam Michalski oraz Konrad Birek.

Patronat honorowy nad imprezą odjęli:

- Pan Henryk Kowalczyk - Minister Środowiska

- Pan Krzysztof Jurgiel - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

- Pan Witold Strobel - Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa

Wsparcia merytorycznego udzieliło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Klub Szefów Kuchni, Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ, Polski Związek Łowiecki oraz Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie.

Od samego rana, do późnych godzin popołudniowych trwały kulinarne zmagania uczestników w najróżniejszych kategoriach.

Uczestnicy tegorocznych zawodów mieli za zadanie przygotować po sześć talerzy:

- przystawki zimnej lub gorącej z obowiązkowym wykorzystaniem fileta z miętusa oraz jogurtu naturalnego

- dania głównego z obowiązkowym wykorzystaniem udźca z sarny oraz borowików

Jako pierwsi wystartowali uczniowie szkół gastronomicznych, dopingowani przez swoich nauczycieli i kolegów. Do zawodów w tej kategorii przystąpiło 8 drużyn wybranych przez Kapitułę Organizacyjną Konkursu spośród nadesłanych zgłoszeń z całej Polski.

Zmagania zawodników oceniały trzy składy sędziowskie pod czujnym okiem przewodniczącego Adama Michalskiego oraz sekretarza Mariusza Nowickiego:

Jury profesjonalne kat. uczniowie:

  • Adam Kotomski
  • Krzysztof Sutkowski
  • Mariusz Jeznach
  • Grzegorz Rzeszotarski
  • Grzegorz Birek

Jurorzy techniczni kat. uczniowie:

  • Tomasz Gawarzyński
  • Piotr Szczygielski

Jury degustacyjne VIP kat. uczniowie:

  • Bożena Sikoń - Wojtal
  • Andrzej Szymański
  • Marek Burkacki
  • Paweł Porucznik
  • Marcin Szachowicz

Po uczniach przyszła kolej na kucharzy profesjonalnych. W tej kategorii do rywalizacji przystąpiło 11 zespołów ocenianych przez:

Jury profesjonalne kat. kucharze profesjonalni:

  • Krzysztof Szulborski
  • Dariusz Zahorański
  • Mirosław Reszczyk
  • Krzysztof Wojtal
  • Zbigniew Łęgowski

Jurorzy techniczni kat. kucharze profesjonalni:

  • Tomasz Gawarzyński
  • Piotr Szczygielski

Jury degustacyjne VIP kat. kucharze profesjonalni:

  • Włodzimierz Banaśik
  • Andrzej Grabarczyk
  • Dorota Osman
  • Magdalena Wójcik
  • Grzegorz Wąs
  • Anna Patrycy

Jury bardzo rygorystycznie oceniało pracę startujących kucharzy, ponieważ zwycięzcy (a dokładnie drużyna, która zdobędzie największą liczbę punktów wg klasyfikacji wymaganej przez regulamin KPP) otrzymuje nominację do Finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018.

Sędziowie oceniali czystość na stanowiskach, sposób wykorzystania produktów, użycie technik kulinarnych, prawidłową obróbkę, a także umiejętności organizacyjne. Bardzo duży nacisk jury kładło na smak dania, odpowiednią jego aranżację, sposób podania i zgodność z podaną wcześniej recepturą.

Podczas trwania kulinarnych zmagań zgromadzona publiczność mogła min. podglądać pracę kucharzy ze Stowarzyszenia Grilla i BBQ pod przewodnictwem prezesa Grzegorza Kazubskiego.

Nie zabrakło też pokazów sponsorów i najróżniejszych konkursów, głównie dla dzieci np. "Fantazyjna kanapka", "Picie shake'a owocowego na czas", "Fantazyjna dekoracja tarty owocowej".

Tradycyjnie dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz Polskiej Grupy Carvingowej - pokaz rzeźbienia w owocach i warzywach.

Sporo emocji wzbudziły także konkursy dla motocyklistów, myśliwych oraz aktorów i dziennikarzy. Nagrodą główną w tym konkursie był profesjonalny "Smoker" ufundowany przez Leszka Kosarzeckiego.

Wieczorem o godzinie 20: 00 rozpoczęła się Gala Diner, którą wraz z Piotrem Maślakiem poprowadzili Stefan Birek i Adam Michalski.

Po wręczeniu podziękowań i dyplomów dla wszystkich, którzy przyczynili się do zorganizowania X edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś", nastąpił kulminacyjny moment wieczoru - ogłoszenie wyników:

Kategoria Profesjonaliści:

I miejsce oraz Puchar Grand Prix: Bartosz Ludniewski oraz Tomasz Szymański SMACZNA DIETA I HOTEL FADO (Gorzów Wlkp.)
II miejsce: Grzegorz Bucki oraz Adriana Wójcikowska RESTAURACJA AMARYLIS (Kraków) - zespół ten otrzymał również nominację do finału KPP, jako że zdobył największą liczbę punktów wg klasyfikacji wymaganej przez regulamin KPP.

III miejsce oraz wyróżnienie za najsmaczniejsze danie: Tomasz Sowiński oraz Marcin Kowalski RESTAURACJA PASJA (Gorzów Wlkp.)

Kategoria uczniowie szkół gastronomicznych:

I miejsce: Jakub Małkowski oraz Paulina Karaluch, ZSG/Warszawa - ul. Poznańska 6/8

II miejsce: Łukasz Florjańczyk oraz Grzegorz Zych, ZSG/Warszawa - ul. Poznańska 6/8

III miejsce: Bartosz Krajewski oraz Monika Lewkowicz, ZSGH/Gdańsk ? Al. Legionów 7

Dodatkowo Krzysztof Kowalski oraz Filip Ziemiński z ZSG w Rzeszowie otrzymali wyróżnienie za wzorową współpracę oraz organizację stanowiska pracy.

Tradycją konkursu jest zbiórka funduszy dla potrzebujących. Ze sceny licytację prowadzili: Andrzej Grabarczyk, Tomek Jakubiak oraz prowadzący wieczór Piotr Maślak wspierani przez Stefana Birka i Adama Michalskiego. Szczególne podziękowania dla Pana Giedriusa Sutkaitisa, właściciela firmy "Grill Kamado", który nadał odpowiedniego tempa całej licytacji. Tradycyjnie cały dochód (zebrano w sumie aż 16tyś. zł !!!!!!) z licytacji owocowych rzeźb został przekazany na konto Fundacji Dzieci Żywione Inaczej.

Gwiazdą estrady tego wieczoru był Piotr Pręgowski - Patryk Pietrek, jeden z bohaterów serialu "Ranczo". Jego piosenki pełne humoru i satyry rozgrzały tych, którzy jeszcze pozostali obojętni na atmosferę jubileuszu. A nie było ich wielu. "Alibaba" - nowa, zaskakująca wersja i "Tabun dzikich koni" poderwały publiczność na równe nogi.

Organizatorzy dziękują wszystkim zespołom, które zakwalifikowały się do X edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"  za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań konkursowych, sponsorom za przychylność a Jurorom za ciężką pracę.