Wręczenie nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA

Wręczenie nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA

Dnia 16 marca br. w Hotelu Bristol w Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA. Działania Akademii Gastronomicznej w Polsce ukierunkowane są na rozwijanie i propagowanie szeroko pojętej polskiej sztuki kulinarnej oraz wspieranie inicjatyw sprzyjających promowaniu narodowej sztuki gastronomicznej. Co za tym idzie, zmierzają do ochrony polskiego dziedzictwa narodowego.

24 lutego 2014 roku Akademia Gastronomiczna w Polsce otrzymała honorowy patronat Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, prowadzi także regularną współpracę z Ministerstwem Sportu i Turystyki. W tegorocznej ceremonii udział wziął gość specjalny - hiszpański szef kuchni Paco Pérez wyróżniony łącznie 5 gwiazdkami Przewodnika Michelin. W gali uczestniczyli m.in. Dyrektor Generalna Ministerstwa Sportu i Turystyki Alicja Omięcka, Wicemarszałek Województwa Pomorskiego Paweł Orłowski, a także ambasadorowie Hiszpanii oraz Meksyku - krajów o niezwykle rozwiniętym poziomie gastronomii. W wydarzeniu wzięli również udział zeszłoroczni laureaci nagród AIG PRIX, zdobywcy stażów ufundowanych na przestrzeni lat przez Akademię oraz licznie zgromadzeni członkowie Akademii i przedstawiciele zaprzyjaźnionych instytucji czy mediów gastronomicznych.

Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru, zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody dla najlepszego szefa - Marka Flisińskiego podczas przygotowanej specjalnie na tę okazję kolacji degustacyjnej. Wina dobrał laureat nagrody dla najlepszego sommeliera - Kamil Wojtasiak, zaś słodkim zakończeniem wieczoru były petit four przygotowane przez Justynę Kawiak z wrocławskiej cukierni NANAN, wyróżnionej nagrodą dla najlepszego cukiernika.

Wśród dotychczasowych laureatów nagród AIG PRIX w Polsce wymienić można:
- Prix au Chef de L'Avenir: Wojciech Modest Amaro, Karol Okrasa, Paweł Oszczyk, Witek Iwański, Marcin Przybysz, Marcin Filipkiewicz
- Prix au Chef Pâtissier: Krzysztof Ilnicki (UMAM), Krzysztof Rabek (Odette)
- Prix au Sommelier: Paweł Białęcki, Marcin Kur, Paweł Zduniak, Piotr Kamecki
- Prix de la Litérature Gastronomique: Łukasz Modelski, "Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu." Wydawnictwo Literackie (2015); Paweł, Hanna Lis "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków", Wydawnictwo Nasza Księgarnia (2016), Magdalena Tomaszewska-Bolałek, "Polish culinary paths", Wydawnictwo Hanami (2017)
- Prix Multimedia: Jan A.P. Kaczmarek Transatlantyk Festival Poznań (sekcja Kino Kulinarne) (2015), Nina Terentiew Telewizja Polsat (2016), Magazyn KUKBUK (2017)


NAGRODY AIG PRIX 2018
(przyznawane za dokonania z roku 2017)

Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX - przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się
na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.

LAUREACI AIG PRIX 2018:

- Prix au Chef de L'Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości
Marek Flisiński, Water&Wine (Nałęczów)
- Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Szefa Cukiernictwa
Justyna Kawiak, cukiernia NANAN (Wrocław)
- Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera
Kamil Wojtasiak, Butchery&Wine (Warszawa)
- Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej
Małgorzata Kalemba-Drożdż, "Smakowite drzewa", Pascal (2017)
- Prix Multimedia / Nagroda Multimediów
FOOD&FRIENDS - Camilla Hultqvist, Igor Grzeszczuk

Dzięki uprzejmości partnerów Akademii Gastronomicznej - NAŁĘCZÓW ZDRÓJ (marka Cisowianka Perlage), DAJAR (marka Ambition), POLSKICH LINII LOTNICZYCH LOT oraz VORWERK POLSKA (marka Thermomix) - prezydent Akademii Gastronomicznej Maciej Dobrzyniecki wręczył laureatom wyjątkowe nagrody:
- Marek Flisiński - staż w restauracji Quique Dacosta (Hiszpania), 3 gwiazdki Michelin
- Justyna Kawiak - urządzenie Thermomix TM5 firmy Vorwerk
- Kamil Wojtasiak - study trip po jednym z europejskich regionów winiarskich
NAGRODY ARS COQUINARIA
POLSKIEJ AKADEMII GASTRONOMICZNEJ
- MISTRZ MISTRZÓW - mentorowie pokoleń polskiej gastronomii, wybitne osobistości
kulinarne
- PRZYJACIEL SMAKU - nagradzamy tych, którzy przyczyniają się do rozwoju i podnoszenia
poziomu polskiej gastronomii
- POLSKI PRODUKT - dla wybitnych polskich produktów, docenianych i używanych przez
najlepszych polskich szefów kuchni, które zyskały uznanie na światowych rynkach i stają się
ambasadorami polskiej gastronomii.
LAUREACI ARS COQUINARIA 2018:
- ARS COQUINARIA w kategorii Mistrz Mistrzów - Adam Chrząstowski
- ARS COQUINARIA w kategorii Przyjaciel Smaku - Magda Gessler
- ARS COQUINARIA w kategorii Polski Produkt - Szynka Dylewska Dojrzewająca

Fot. Daniel Miśko

Miśko Collective

www.danielmisko.pl

www.facebook.com/miskocollective

https://www.instagram.com/danielmisko.pl/