XIII edycja ogólnopolskiego konkursu włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana  - relacja

XIII edycja ogólnopolskiego konkursu włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana - relacja

 W sobotę 10 marca 2018 roku w Trzebownisku koło Rzeszowa, w hotelu Blue Diamond Active Spa, odbyło się wielkie święto kuchni włoskiej. Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni Giancarlo Russo.

Wydarzenie patronatem objęła między innymi Ambasada Republiki Włoskiej w Warszawie, a sponsorem strategicznym była marka Barilla.

W konkursie wzięło udział 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem było przygotowanie dwóch potraw: pierwszej na bazie makaronu Barilla i drugiej - mięsnej, z wykorzystaniem rostbefu Sokołów. Popisowe dania oceniało jury złożone z największych autorytetów kulinarnych, takich jak Andrzej Polan, Kurt Sheller, Teofilos Vafidis, Wiesław Bober, Dariusz Zahorański, Tomasz Purol pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego.

Jurorzy nie mieli łatwego zadania, wszyscy uczestnicy bowiem prezentowali niezwykle wysoki poziom. Zwycięska drużyna została jednak wybrana jednogłośnie. Konkurs Arte Culinaria Italiana 2018 wygrała reprezentacja hotelu Lemon Spa z Gródka nad Dunajcem - Iwona Tomasiak i Teresa Salamon. Jedyne panie biorące udział w konkursie zachwyciły jury swoim spaghetti z langustynkami i rostbefem z pieczonym fenkułem. Drugie miejsce zajęli Przemysław Bednarz i Łukasz Fabiszewski z hotelu Bonifacio z Sochocina, na trzecim zaś uplasował się Jakub Hołota i Rafał Kuźniar z restauracji KUKNUK w Rzeszowie.

Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy licznie przybyli, by podziwiać prawdziwych szefów kuchni w akcji lub też spotkać znane postacie ze świata telewizji i sportu.

W ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs gwiazd, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy. Mogliśmy podziwiać kulinarne popisy dziennikarza i prezentera Zygmunta Chajzera, aktora Tomasz Kozłowicza, wokalisty Pawła Stasiaka czy mistrza świata z 2014 roku w siatkówce - Krzysztofa Ignaczaka. Wśród gwiazd triumfował team Tomasza Kozłowicza. Drugie miejsce zajęła drużyna Zygmunta Chajzera, trzecie zaś - Paweł Stasiak i jego siostra Daria.

Specjalne wyróżnienie "Master of Pasta" dla kapitana zespołu, który stworzył najciekawsze danie z wykorzystaniem makaronu Barilla, wręczane było w ramach Arte Culinaria Italiana po raz pierwszy. Nagrodę specjalną "Master of Pasta" za najlepsze danie z wykorzystaniem makaronu Barilla otrzymał Paweł Gałecki z restauracji Piano w Lublinie. Kucharz weźmie udział w eliminacjach do Pasta World Championship - prestiżowego międzynarodowego konkursu kulinarnego, organizowanego przez Akademię Barilla w Mediolanie.

Polska po raz drugi została zaproszona do udziału w Pasta World Championship. W tym roku konkurs odbędzie się w październiku, kiedy to do Włoch zjadą kulinarni mistrzowie z całego świata.