Grillowa alternatywa - kuchnia roślinna

Grillowa alternatywa - kuchnia roślinna

 

Paweł Dylewski ? Szef kuchni sieci TEL AVIV Urban Food

Michał Babiński ? Szef kuchni restauracji TEL AVIV Poznańska

Pogoda za oknem ewidentnie przypomina nam, że najwyższa pora oficjalnie rozpocząć sezon grillowy. Pomimo iż w wielu restauracjach dania z grilla dostępne są przez cały rok, warto wykorzystać okres wiosenny do odświeżenia tych pozycji karty.

Grillowanie to obróbka kawałków mięsa czy warzyw w wysokiej temperaturze. Grillować możemy przy użyciu tradycyjnych grilli węglowych, gazowych, elektrycznych czy nawet odpowiednich patelni. Pamiętajmy jednak, że każdy produkt zachowuje się inaczej - małe kawałki produktów grillować będziemy metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze, większe wymagać będą kombinacji grillowania bezpośredniego i pośredniego, czyli stworzenia dwóch stref ciepła. Tworząc więc nowe danie, zaplanujmy technologię i sposób jego wydawania, co ułatwi nam serwis. Chcąc jeszcze bardziej urozmaicić nasze dania, pamiętajmy o kilku tipach, jak aromatyzowanie ziołami i przyprawami rozrzuconymi na ruszcie czy glazurowanie.
O ile sam proces grillowania jest stosunkowo krótki, tak na odpowiednie przygotowanie produktu do obróbki poświęcamy o wiele więcej czasu. To właśnie bejce czy marynaty tworzą wyjątkowy charakter dań, który w połączeniu z dymnym posmakiem tworzy cały czar grillowania.

Przy opracowywaniu nowych receptur nie ograniczajmy się do klasyków - w tym sezonie trendy dalej skłaniają się w stronę kuchni fusion, tworzenia niekonwencjonalnych połączeń, inspiracji kuchnią etniczną. Łączymy więc smaki wytrawne i słodkie w odświeżonej formie, np. grillowany ser niekoniecznie trzeba podać z żurawiną, którą z powodzeniem możemy zastąpić grillowaną brzoskwinią. Ser to też nie zawsze musi być camembert czy halloumi - praktycznie większość serów dojrzewających możemy spreparować, poddając go procesowi denaturacji poprzez gotowanie, przez co możliwa staje się ich obróbka termiczna na grillu. W przypadku mięs sprawa ma się podobnie, świetnie zagra nam połączenie kurczak/ melon/ sriracha czy tuńczyk/ mango/ ananas/ chili.
Coraz większą popularnością cieszy się też kuchnia roślinna, warto pokusić się o umieszczenie takich pozycji w karcie. Grillowane warzywa są stosunkowo proste w przygotowaniu, a potraktowane odpowiednią marynatą i połączone z ciekawym dodatkiem mogą stanowić świetną alternatywę dla dań tradycyjnych.

Restauracje TEL AVIV Urban Food to lokale właśnie z kuchnią roślinną. Nieustannie staramy się zaskakiwać naszych gości, wykorzystując zarówno klasykę, jak i najnowsze światowe trendy. Przy tworzeniu nowej karty kierujemy się nie tylko sezonowością produktów, od której z racji rodzaju kuchni jesteśmy bardzo uzależnieni, ale również opiniami i sugestiami naszych gości - w sezonie grillowym goście oczekują dań z grilla.