Lody jogurtowe z tonką i rokietnikiem w syropie rozmarynowym

Lody jogurtowe z tonką i rokietnikiem w syropie rozmarynowym

autor: Wit Szychowski

 Składniki:

  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml mleka
  • nasiono tonki (można je zastąpić np. laską wanilii)
  • ok. 200 g rokitnika (mrożonego)
  • 100 g cukru
  • 300 ml wody
  • gałązka rozmarynu

 

Przepis:

Jogurt, mleko i starte nasiono tonki dokładnie mieszamy, następnie chowamy do zamrażarki i co 10-15 minut mieszamy, aż całość się zmrozi. Na patelnię wlewamy wodę, dodajemy cukier i rozmaryn, gotujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści, a płyn zacznie być oleisty. Ciepłym płynem zalewamy rokitnik i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie chowamy do lodówki... gotowe.