Sernik/mango/palona biała czekolada/żel z żurawiny/borówki

Sernik/mango/palona biała czekolada/żel z żurawiny/borówki

autor: Krzysztof Bielawski

Składniki:

  • twaróg półtłusty
  • miód lipowy
  • śmietana 30 proc.
  • mascarpone
  • czekolada 72 proc.
  • czekoladowy zamsz
  • biała czekolada
  • purée z mango
  • agar
  • ciastka czekoladowe
  • żurawina
  • sok z żurawiny
  • xantana

Sposób wykonania:

Twaróg, śmietanę, miód, mascarpone ubijamy na gładką masę w kitchen aid, następnie wypełniamy nią foremki, ciastka blenderujemy na puder i przykrywamy nimi spód sernika, całość mrozimy. Następnie wyciągamy z foremek i pokrywamy czekoladowym zamszem. Białą czekoladę wysypujemy na masę silikonową i pieczemy w temperaturze 180 stopni bez nawiewu przez ok. 7 minut, aż nabierze lekko brązowego koloru, następnie studzimy i blenderujemy w termomixie na kruszonkę. Purée z mango łączymy z agarem, zagotowujemy i wylewamy cienką warstwę na blachę, studzimy i wycinamy z niej paski. Żurawinę blenderujemy z sokiem żurawinowym i xantaną na gładki żel. Sernik układamy na kruszonce z czekolady, kładziemy na nią pasek z galaretki mango, porcjujemy żel, układamy świeże borówki i listki melisy.

zdj. Maciej Grabowski. www.fotografianamiare.pl