2 września - Międzynarodowy Dzień Lodów Borówkowych

2 września - Międzynarodowy Dzień Lodów Borówkowych

 

Plantatorzy wraz z lodowymi rzemieślnikami zapraszają w niedzielę - 2 września - na święto lodów borówkowych. W ramach przygotowań wybrano miasta i miejsca, w których są najlepsze lody borówkowe. Konkurs jest organizowany w ramach kampanii "Lato z borówkami", jego celem jest promocja lodowego rzemiosła i walorów owocu. Oddano aż 83 657 głosów na 27 miast i 45 lodziarni, m.in. z Wrocławia, Krakowa, Warszawy, Bydgoszczy, Rypina, Nowego Sącza.

Zwycięzcą konkursu na najlepsze lody borówkowe została "Lodziarnia Pod Orzechem" w Baborowie, w woj. opolskim. Jej właścicielem jest pan Tomasz Szypuła, lodziarski Mistrz Polski 2017. Serwuje lody własnej produkcji, wytwarzane z lokalnych składników, wśród których jest borówka z plantacji koło Głubczyc.

"Borówki są przez cały sezon wśród najpopularniejszych smaków. Polecamy sorbet borówkowy, lody - ciasteczko maślane z kruszonką i konfiturą z borówek oraz delikatny jogurt z konfiturą borówkową. Podgrzana, kiedy robi się z niej konfiturę, wybija smak i piękny kolor. Popularne są lody śmietankowe z borówką. Polecam borówkę infuzowaną ziołami, tymiankiem, lawendą. Borówka świetne łączy się z innym owocami jagodowymi. Nie tylko w Polsce, Włosi kupują owoce jagodowe w Polsce" - mówi Mistrz Tomasz Szypuła.

W Polsce trwa lodowa rewolucja. Powrót do tradycji, rzemieślniczych metod produkcji. Na kilogram dobrych lodów potrzeba pół kilograma owoców. Coraz więcej jest przykładów współpracy plantatorów z cukiernikami, szefami kuchni. Obok "lodów dla ochłody", rozwija się konsumpcja dla przyjemności smakowania.

Kampania "Lato z borówkami" jest realizowana przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. 

 

Źródło informacji: Fundacja Promocji Polskiej Borówki