25 maja Światowym Dniem Mleka

25 maja Światowym Dniem Mleka

Mleko - produkt, bez którego wielu nie wyobraża sobie życia, nieodłączny element wielu potraw i jeszcze większej liczby deserów opanowujących latem rynek - obchodzi swoje święto.

25 maja to Światowy Dzień Mleka. Obchodzone od 2001 roku święto zainicjowane zostało przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jego celem jest popularyzowanie wiedzy o walorach odżywczych mleka i jego przetworów.

W dzisiejszych czasach znakomita większość osób przekonana jest o walorach płynących z mleka. Są tacy, którzy dzień rozpoczynają wypiciem szklanki wypełnionej nim po brzegi. Jako produkt żywnościowy dla człowieka największe znaczenie ma właśnie mleko, najlepiej krowie.

Coraz więcej jest jednak osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Również dla nich mleko powinno być ważnym uzupełnieniem diety z tym, że należy wówczas pamiętać o korzystaniu z mleka pozbawionego laktozy. Jej obecność w mleku może wiązać się dla takich osób z różnymi objawami nietolerancji.

Nieodłączny element wielu potraw? Również mleko. W dodatku wizyta w kawiarni nie może obejść się bez kawy, a wiele z nich nie smakuje tak samo bez mleka, jak właśnie z nim. Wiele ciast i deserów bazuje na mleku, nieraz w proszku. Nadchodzące lato to idealny okres na takie desery, a także lody.

W dodatku, współczesne trendy to przecież nie tylko mleko krowie, ale także kozie, kokosowe, sojowe, migdałowe, ryżowe, owsiane, z nerkowca, z konopi, czy nawet z orzechów laskowych.

Mleko jest skarbcem wielu składników niezbędnych do rozwoju i prawidłowego funkcjonowania człowieka. Jest bogate zarówno w witaminy - A, D, B2, B12 - jak i w pierwiastki. To także znakomite źródło wapnia, potasu, fosforu, magnezu oraz cynku. 

W niektórych kulturach - w Chinach, Japonii i wyspach Polinezji - mleko nie jest spożywane. Wynika to z faktu, że jest ono przez wielu ludzi, szczególnie w Azji całkowicie nieprzyswajalne. Na Bliskim Wschodzie mleka unikają Arabowie, w Afryce zaś m.in. mieszkańcy Nigerii Południowej.

W naszej kulturze to ważny element diety. Dlatego nie powinno się niego rezygnować, a próbować udoskonalać posiłki w oparciu właśnie o mleko. Mając tak szeroki wybór w kategorii rodzajów mleka jest to wręcz konieczność.