4 listopada poznamy najlepszego szefa kuchni w Polsce

4 listopada poznamy najlepszego szefa kuchni w Polsce

Wielkimi krokami zbliża się prawdziwe święto polskiej gastronomii - Bocuse d'Or 2021 w Krakowie. Podczas tej największej polskiej imprezy kulinarnej tego roku, do walki stanie pięciu gigantów: Łukasz Cichy, Jakub Kasparzak, Sebastian Klamka, Tomasz Łagowski oraz Kamil Tłuczek.

W fotelach jurorskich zasiądą same osobistości kulinarnego świata! Jednym z jurorów będzie świeżo upieczony zwycięzca z Lyonu, Davy Tissot, reprezentant Francji, który 27 września odebrał złotą statuetkę Bocuse d'Or. Podczas konkursu, poza oceną naszych kandydatów, przedstawi on swoje trofeum. Obok niego zasiądzie Christophe Bacquie, posiadacz trzech gwiazdek Michelin oraz pięciu czapek Gault&Millau Francja - tak utytułowanego szefa w Polsce jeszcze nie było. W jury zobaczymy również polskie osobistości kulinarnego świata - Przemysława Klima, wyróżnionego jedną gwiazdką Michelin, Kurta Schellera, który jest niekwestionowanym autorytetem w Polsce i zagranicą, Dariusza Barańskiego - jednego z najbardziej utalentowanych szefów w naszym kraju, Ernesta Jagodzińskiego, srebrnego medalistę Bocuse d'Or Poland 2019, Dominika Brodziaka, trenera Bocuse d'Or w latach 2011 i 2020 oraz Mariusza Pieterwasa, jurora polskiej selekcji 2019. A to tylko część składu jurorskiego.

Szykuje się wielkie kulinarne wydarzenie na światowym poziomie. Obserwować konkurs i kibicować będzie wielu szefów kuchni z Polski, wspierając swoich kolegów po fachu. Ten kulinarny spektakl potrwa 5 godzin i 35 minut. Nie zabraknie również niespodzianek.

Finaliści polskiej edycji Bocuse d'Or zaprezentują danie ze śledziem w roli głównej.