5. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej za nami
27 kwietnia 2019 w Rzeszowie odbył się, nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski, Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej. Konkurs miał zaskakujący finał.
Zawodnicy biorący udział w piątej edycji Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej, który zorganizowany został 27 kwietnia w Rzeszowie, rywalizowali przygotowując danie główne i deser.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego były comber z sarny oraz olej z esencją masła. W przypadku deseru obligatoryjnie należało zastosować owoce runa leśnego, sery długo dojrzewające oraz aromat - do wyboru (jaśmin, grzyby suszone, sosna, lipa , poziomka) i produkty liofilizowane - do wyboru (puder z pomidora, groszek i malina liofilizowana).
W konkursie udział wzięło dziewięć drużyn, a oceniało je Jury w składzie: Jarek Walczyk - Przewodniczący Jury, Waldemar Hołówka - V-ce przewodniczący Jury, Piotr Szczygielski - Szczypior - Sekretarz konkursu oraz Bożena Sikoń-Wojtal, Monika Ignaciuk, Joanna Ochniak, Krzysztof Gawlik i Jacek Jakubczak. W roli jurorów technicznych wystąpili: Krzysztof Wojtal - strażnik czasu i Tomasz Krake.
Konkurs miał zaskakujący finał.
Festiwal Kuchni Dworskiej wygrali Grzegorz Adamarek z Hotelu Blue Diamond Active Spa Nowa Wieś i Jan Cup z Hotelu Kossak, którzy otrzymali już nominację Kulinarnego Pucharu Polski wygrywając Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra.
Dlatego tym razem, zgodnie z regulaminem, nominacja została przyznana zawodnikom, którzy znaleźli się na drugim miejscu - Michałowi Bieleckiemu i Adamowi Kaczmarkowi z Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach.
Natomiast trzecie miejsce zajęli Mateusz Bortko i Patryk Wróblewski z Restauracji Pocztowa 13 w Gorzowie Wielkopolskim.
Wszystkim laureatom oraz uczestnikom konkursu gratulujemy.