6 sierpnia przypada Światowy Dzień Musztardy

6 sierpnia przypada Światowy Dzień Musztardy

Sos, bez którego większość osób nie wyobraża sobie weekendowego grilla, a kucharze przygotowania wielu potraw - w tym mięsa i wędlin. Musztarda, bo o nią chodzi, obchodzi właśnie swoje święto.

Uwielbiana przez spore grono ludzi musztarda 6 sierpnia obchodzi swoje święto. Wszystko dlatego, że właśnie tego dnia przypada Światowy Dzień Musztardy.

Ten wyjątkowy dzień obchodzony jest na świecie od 1991 roku. To właśnie 28 lat temu został on utworzony z inicjatywy Barry'ego Levensona - kustosza Muzeum Musztardy w Mount Horeb w USA.

Musztarda będąca zimnym sosem, którego głównym składnikiem są ziarna gorczycy - białej, czarnej lub sarepskiej zyskała od tamtego czasu na popularności.

Dowodem na to jest imponująca kolekcja Muzeum Musztardy składająca się głównie z opakowań musztardy z całego świata. Zgromadzono tam już ponad 4 tysiące eksponatów z 60 krajów świata, w tym z Polski.

Obecnie na świecie istnieje około 4 tysięcy różnych rodzajów i smaków musztardy. Najpopularniejsze z nich to: musztarda stołowa - na ogół łagodna lub lekko pikantna i jasna, musztarda sarepska - tworzona z gorczycy sarepskiej uprawianej głównie w Rosji, której smak jest średnio ostry, a charakteryzuje ją widoczne połączenie gorczycy jasnej i ciemnej oraz musztarda kremska - bardzo drobno mielona, delikatnie słodka, a także łagodna w smaku.

Jednak najczęściej spotykaną na w świecie musztardę - Dijon - produkują Francuzi, którzy nazywają ją przyprawą królów. Miano musztardy Dijon może nosić jedynie musztarda z ziaren gorczycy czarnej lub sarepskiej bez dodatku stabilizatorów i wszelkich barwników, za to z odrobiną białego wina lub octu winnego.

W ciągu roku spożywa się niemal 350 milionów kilogramów musztardy.

Wielu nie wyobraża sobie bez niej kiełbasy z grilla. Podobnie jest z szefami kuchni, który dzięki musztardzie nadają smak i aromat przygotowywanym przez siebie potrawom.

Dodatkowo musztarda działa pozytywnie na organizm człowieka. Łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi.