Aronia - najsmaczniejsze lekarstwo świata

Aronia - najsmaczniejsze lekarstwo świata

Aronia to superowoc, którego popularność rośnie. W sezonie 2019 piło soki aroniowe lub jadło jej przetwory, przynajmniej raz w tygodniu, 12% Polaków, w samym tylko marcu bieżącego roku aż 11%. Pandemia ustawiła kolejkę po aronię. Koncentrat sprzedajemy na świadome jej walorów rynki Azji - do Korei, Japonii i Chin. U progu wiosny przypominamy walory owoców jagodowych. Zanim w sklepach pojawią się pierwsze świeże polskie superowoce polecamy soki, przetwory i mrożonki.

Danych dostarczył sondaż Kantar realizowany w marcu 2020 w ramach "Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców". To pierwsze od lat badania spożycia aronii.

- W marcu kontakt z aronią, w tygodniu poprzedzającym badanie, deklaruje 11% respondentów. Wynik jest bardzo dobry na tle badania jakie zrealizowaliśmy pod koniec 2019 roku, dotyczącego spożycia warzyw i owoców w całym mijającym roku. Konsumentami aronii w różnych formach w sezonie 2019 było 44% Polaków, a 12% spożywało ją regularnie, przynajmniej raz w tygodniu. Ten wynik dał aronii wysokie miejsce wśród polskich owoców. Wśród superowoców wyższe deklaracje uzyskały tylko truskawki, maliny, borówki i porzeczki - mówi Agata Zadrożna, ekspert firmy Kantar, realizującej badania.

Owoce aronii wykorzystuje się do produkcji soków, przecierów, dżemów, konfitur, nektarów, herbat i nalewek. W sokach aronia wykorzystywana jest jako dodatek do innych owoców i znakomity barwnik. W kuchni aronia jest coraz bardziej popularnym dodatkiem do mięsa i drobiu.

Eksperci zachęcają do codziennego spożywania superowoców

- Rozwiązaniem na dziś są przetwory, które albo ktoś robi samodzielnie albo są do kupienia. Wspaniałe soki, dżemy i mrożonki. Te z owoców jagodowych to prawdziwy skarb. Potrzebujemy tych ciemnych owoców, właśnie aronii, czarnej porzeczki i niedługo borówki, i my je mamy. Mamy wspaniałe plantacje i praktycznie co roku olbrzymi ich urodzaj - mówi prof. n. farm. Iwona Wawer.

Dlaczego warto spożywać aronię i przetwory na jej bazie?

Aronia jest najbogatszym źródłem antocyjanów. Zawartość taniny oraz wszystkich bioaktywnych składników pozwala zaliczyć aronię do roślin leczniczych i superowoców. Wszystkie przetwory z aronii są bardzo bogate w antocyjany.

- Owoce i przetwory z aronii poleca się do powszechnego stosowania przy leczeniu m.in. nadciśnienia, wad wzroku, cukrzycy, najkosztowniejszych chorób cywilizacyjnych.  Jest przydatna jako środek zapobiegawczy i leczniczy przeciw szkodliwemu działaniu promieniowania na organizm. Z tego powodu systematycznie rośnie zainteresowanie aronią i jej przetworami w Japonii, Korei Południowej i Chinach - mówi dr hab. Stanisław Pluta, prof. IO, z Zakładu Hodowli Roślin Ogrodniczych, Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

- Aronia świetnie radzi sobie w leczeniu nadciśnienia, które jest jednym z głównych problemów zdrowotnych, społecznych i ekonomicznych na całym świecie. W Polsce szacuje się, że zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi ma 17 mln osób. W badaniach klinicznych, podczas leczenia nadciśnienia podaje się w trakcie czterotygodniowej kuracji witaminę P w postaci 1 kg przetworzonych owoców aronii, po 25 dkg dziennie. Gdyby ten 1 kg aronii zastąpić innymi owocami, należałoby zjeść np. 25 kg cytryn lub 35 kg mandarynek - podaje prof. Pluta.

Mamy najsmaczniejsze lekarstwo na świecie

Aronia uważana jest przez wielu za najzdrowszy owoc świata. Pozostali uważają ją za najsmaczniejsze na świecie lekarstwo. Jako kraj jesteśmy największym producentem aronii oraz eksporterem jej koncentratów, mrożonek i coraz częściej także gotowych produktów aroniowych. Odpowiadamy za ok. 2/3 światowej produkcji.

Dlaczego jagodowe to superowoce?

Owoce jagodowe, które świat nazywa superowocami, zawierają ważne dla zdrowia ludzkiego antocyjany, silne antyoksydanty. Już intensywna czerwień truskawki i maliny świadczy o ich dużej ilości. Koleje w sezonie owoce jagodowe mają kolor niebieski - borówka, jagoda kamczacka, jeżyna. Czym chłodniejsze noce tym silniejsze wybarwienie owoców. Czym ciemniejszy owoc, tym ma więcej antocyjanów. Najwięcej jest ich w owocach, które zbieramy w drugiej części sezonu. To dlatego o porzeczce i aronii mówi się "czarne złoto".

Plantatorzy chcieli zapewnić dostęp do zdrowych i atrakcyjnych sensorycznie produktów z aronii przez cały rok. To się udało po latach badań. Zapoczątkował je prof. dr hab. Jan Oszmiański w Katedrze Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Były kontynuowane w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach.

- Odnosimy sukces nie tylko wśród polskich konsumentów, walory aronii są też coraz lepiej znane na świecie. Świat poszukuje antyoksydantów, a my możemy swobodnie konkurować z owocami cytrusowymi. Takich walorów prozdrowotnych nie osiąga żaden owoc południa, ani północy. Superowoce są u nas! Musimy uwierzyć, że Polska żywność i polskie owoce, w tym klimacie wyprodukowane, są praktycznie najlepsze na świecie. Każdy dojdzie do tego swoją drogą. Aktualna sytuacja przyśpiesza refleksję - dodaje Piotr Nowak, plantator aronii, członek władz Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii "Aronia Polska".

Stosowanie superowoców w diecie i w produkcji żywności ma wpływ na kondycję oraz prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny organizmu. Jakość żywności jest jednym z ważniejszych czynników utrzymania zdrowia i odporności. Branża dąży do tego żeby bogate w antocyjany polskie superowoce stały się elementem codziennej diety Polaków. Dotyczy to przetworów truskawki, malin, borówki, czarnej porzeczki, jagody kamczackiej, świdośliwy, jeżyny, agrestu i aronii. Owoców o dużej wartości odżywczej, smakowej i leczniczej.