Bakery Browary Warszawskie - nowatorski koncept

Bakery Browary Warszawskie - nowatorski koncept

W centrum Warszawy otwarty został drugi lokal rzemieślniczego konceptu piekarniczo-cukierniczego pod marką BAKERY. W Browarach Warszawskich wystartowała piekarnia specjalizująca się w polskim i francuskim pieczywie, tzw. wyrobach viennoiserie. Szefem piekarni i wspólnikiem został Michał Paleta.

Bakery Browary Warszawskie, nowatorski koncept w stylu polsko - francuskich piekarni rzemieślniczych, otworzył się na warszawskiej Woli. Chleby, bułki, bagietki, croissanty czy pain au chocolat zachwycą niejednego łasucha. Nie da się ukryć, że Polacy kochają pieczywo. Mało kto potrafi obejść się bez pysznych kanapek na śniadanie czy kolację. Średnio każdy z nas zjada około 50 kg pieczywa rocznie, czyli nieco ponad 4 kg miesięcznie. Zapach świeżo upieczonego chleba jest niemal magiczny i kojarzy się z ciepłem, domem i rodziną.

Sprawdzone receptury i ekologiczne rozwiązania

Koncept miejsca został oparty na zasadach działania piekarni rzemieślniczych, wykorzystujących tylko naturalne składniki, tradycyjne receptury i ekologiczne produkty podchodzące z lokalnych upraw.

- Nasi goście na własne oczy będą mogli przekonać się, jak powstaje, rośnie i zarumienia się zdrowy chleb na naturalnym zakwasie. Codziennie czekać będzie na nich pyszne śniadanie, zbilansowany lunch oraz aromatyczna kawa i świeżo wyciskane soki. Ale w naszej piekarni na pierwszym planie znajdzie się oczywiście chleb - smaczny, pachnący, chrupiący - z różnego rodzaju ziarnami, pestkami, nasionami bogatymi w witaminy i minerały. Wszystko najwyższej jakości. - mówi Bartek Rychcik, właściciel Bakery Browary Warszawskie.

Menu, jakiego jeszcze nie było

Goście Bakery Browary Warszawskie będą mogli spróbować autorskiego menu w polskim i francuskim stylu. Stworzy je szef kuchni - Michał Paleta, który został również wspólnikiem całego przedsięwzięcia.

- Każdy, kto nas odwiedzi, będzie mógł rozkoszować się obłędnymi wypiekami. Michał jest prawdziwym magikiem i będzie dosłownie wyczyniał cuda na bazie francuskiego pieczywa - na słodko i na słono. Wiele produktów, np. kanapki będą personalizowane, więc o tym czym się wypełnią, zdecydują nasi goście. Nie zabraknie też polskiego chleba na tradycyjnym zakwasie - kontynuuje Bartek Rychcik.

Dodaje też, że twórcy Bakery Browary Warszawskie czerpią przede wszystkim z dziecięcych doświadczeń - ze smaków i zapachów z ich rodzinnych domów. Ale inspiracji szukają także za granicą - we Włoszech, Francji czy Austrii, co z pewnością zauważą wszyscy, którzy odwiedzą nową piekarnię.