Bar Roku i mnóstwo gości na World Class Cocktail Festival

Bar Roku i mnóstwo gości na World Class Cocktail Festival

15 miast, 95 starannie wyselekcjonowanych barów, ponad 15 000 gości - za nami druga edycja World Class Cocktail Festival. Drugie pod względem wielkości w Europie święto kultury koktajlowej trwało od 5 do 16 czerwca.

- Z liczbą 15 000 gości,World Class Cocktail Festival jest drugim po Londynie i jednym z największych na świecie wydarzeń promujących kulturę koktajlową - mówi Łukasz Piwowarczyk, Head of Reserve Poland w Diageo, inicjator festiwalu.

- Sukces formuły pierwszego tej skali, tak innowacyjnego festiwalu koktajlowego na świecie to wielkie osiągnięcie naszej krajowej sceny barowej i dowód tego, że w ślad za trendem "fine dinging" w Polsce rozwinęła się już także idea "fine dringing" - podsumowuje.

Każdy z festiwalowych lokali oferował 5 autorskich koktajli. Spośród nich goście wybierali zestaw dwóch kompozycji w cenie 29 zł, które rezerwowali w internecie.

Światowej klasy koktajle przygotowane były na bazie alkoholi premium, w tym m.in.: BLT (Bulleit Lemon Tonic), Singleton Sour, Johnnie Walker Gold & Apple oraz napoje na bazie Cîroc czy Ketel One. Bary i restauracje zadbały o to, aby menu koktajlowe zaspokoiło rozmaite preferencje smakowe gości.

Pojawiły się więc pozycje wytrawne, korzenne, owocowe, kwaśne czy słodkie. Każda z nich łączyła w sobie to, co najistotniejsze w przygotowaniu światowej klasy kompozycji - jakość produktu i sztukę wykonania.

- Kultura koktajlowa w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie. Obserwujemy powstawanie kolejnych konceptów barowych odpowiadających światowym trendom. To wszystko wpływa na zmianę kultury spożywania alkoholi, co znajduje wyraz we wzroście liczby gości w barach oraz stawianiu na jakość trunków, w miejsce ilości. Cieszymy się, że festiwal jest istotną częścią tej zmiany, o czym najlepiej świadczy tegoroczna frekwencja. W przyszłym roku spodziewamy się kolejnego rekordu - komentuje Max Pollo, współorganizator festiwalu.

Przesłaniem tegorocznego festiwalu była idea "zero waste". Uczestniczące w wydarzeniu koktajlbary i restauracje serwowały kompozycje opierające się na zasadzie możliwie najpełniejszego wykorzystywania składników. Każdy z lokali otrzymał też ekologiczne słomki, wykonane ze skrobi kukurydzianej.

W ramach World Class Cocktail Festival odbywa się również plebiscyt na najlepszy koktajlbar uczestniczący w imprezie. Na podstawie recenzji gości i danych rezerwacyjnych z ubiegłorocznej edycji festiwalu, tytuł Baru Roku 2018 otrzymał lokal 17 Schodów ze Szczecina. Nagroda została wręczona podczas uroczystej gali, towarzyszącej finałowi krajowej edycji konkursu barmańskiego - World Class Poland.

World Class Cocktail Festival już od 2 lat towarzyszy krajowej edycji World Class Poland, czyli kwalifikacjom do najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego globu. Barmanem Roku World Class Poland został Maciej Mazur z krakowskiego koktajlbaru sapek easy "Z ust do ust". Maciej jako piąty w historii reprezentant Polski wyjedzie na światowe finały do Szkocji, gdzie zmierzy się z najlepszymi barmanami z 60 krajów.