Bartosz Biały i Łukasz Kostrzewski - zwycięzcy Arte Culinaria Italiana

Bartosz Biały i Łukasz Kostrzewski - zwycięzcy Arte Culinaria Italiana

W dniu 23 lutego 2019 roku odbyło się włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie. Konkurs odbył się w Hotelu Warszawa *** SPA & RESORT w Augustowie, który był współorganizatorem  konkursu. Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni Giancarlo Russo.

W konkursie wzięło 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem kucharzy było przygotowanie dwóch potraw: pierwszej na bazie makaronu Perino i drugiej - mięsnej z wykorzystaniem rostbef sezonowany na sucho Sokołów. Obowiązkowo ekipy użyły wybrany produkt firmy Debic. Popisowe dania oceniało jury profesjonalne degustacyjne w składzie: Angelo Serra, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Dariusz Zahorański ,Marcin Budynek oraz jury profesjonalne techniczne ? Jan Filipczyk, Piotr Sabala, Jacek Kempa, Dariusz Ratuszniak, Krzysztof Gradzewicz  pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego.

Jurorzy nie mieli łatwego zadania, bowiem wszyscy uczestnicy przygotowali ciekawe i kreatywne dania. Konkurs Arte Culinaria Italiana 2019 wygrała reprezentacja restauracji Ed Red z Warszawy - Bartosz Biały i Łukasz Kostrzewski. Panowie przygotowali spaghetti alla chitarra con cozze oraz rostbef na tagliatelle z cukinii ze skwarkami z homara na collie pomidorowo-balsamicznym. Drugie miejsce zajęły panie z hotelu Lemon Resort Spa z Gródka nad Dunajcem - Iwona Tomasiak i Teresa Salamon, a na trzecim miejscu uplasował się Szymon Szlendak i Tomasz Karoń z restauracji Oleska 102 z Opola.

Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy licznie przybyli by podziwiać prawdziwych szefów kuchni w akcji lub też spotkać znane postacie ze świata telewizji .

W ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs gwiazd, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy.  Drużyny gwiazd przygotowywały do oceny jury jedno autorskie danie - makaron Perino z użyciem jednominutowego steku wołowego Sokołów, wybranego produktu Debic oraz dowolnych składników.

Mieliśmy okazję podziwiać kulinarne popisy znanych wokalistek i wokalisty- Izabeli Trojanowskiej, Wandy Kwietniewskiej i Pawła Stasiaka,  włoskiego muzyka Luigi Pagano, dziennikarza i prezentera Zygmunta Chajzera oraz aktorów Tomasza Kozłowicza i Sebastiana Wątroby. Gwiazdy gotowały w teamach z bliskimi im osobami.

Wśród gwiazd triumfowała ekipa Wandy Kwietniewskiej. Drugie miejsce zajęła drużyna Izabeli Trojanowskiej, trzecie zaś zajęła drużyna Zygmunta Chajzera.

Gwiazdy były oceniane przed dwa składy jurorów - jury degustacyjne VIP w składzie: Elżbieta Lendo - Członek Zarządu Harmony Polish Hotels, Mirosław Karolczuk- Burmistrz miasta Augustów, Marcin Mączyński - Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Tomasz Sokołowski - Prezes Zarządu marki Perino, Monika Chojnicka- p/o Prezesa Zarządu marki Winterhalter, Marcin Olszewski - Prezes Zarządu marki Alva, Małgorzata Piotrowska- Dyrektor marketingu marki Gastro Magic Service oraz  Krzysztof Remiszewski - Dyrektor Food Service marki Sokołów oraz jury profesjonalne techniczne reprezentowane przez Andrzeja Ławniczaka, Patryka Kotarbę, Janusza Garncarczyka i Wiesława Bober.

Po części oficjalnej , podczas której została wręczona niezliczona ilość nagród ,dyplomów, pucharów i upominków, wszyscy uczestnicy konkursu bawili się przy muzyce włoskiego artysty LP Luigi Pagano oraz wyśmienitych trunkach i smakowitych włoskich daniach. Konkurs i uroczystą galę prowadzili: Paweł Pochwała i Zygmunt Chajzer.