Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski najlepsi podczas Festiwalu Kuchni Dworskiej

Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski najlepsi podczas Festiwalu Kuchni Dworskiej

21 lipca na terenie niezwykle urokliwego kompleksu Dworzysko w Szczawnie-Zdroju odbył się 4. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej. Konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018

Festiwal zorganizowany został przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni, a za organizacją tego kulinarnego przedsięwzięcia stoi Ryszard Tomaszewski, właściciel Kompleksu Dworzysko w Szczawnie-Zdroju, Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni restauracji Babinicz należącej do kompleksu Dworzysko oraz Waldemar Hołówka z Holson Group.

Organizatorzy za cel Festiwalu obrali sobie kultywowanie polskich tradycji kulinarnych oraz nacisk na kuchnię myśliwską z którą zresztą mocno identyfikuje się cały kompleks Dworzysko. Dziczyzna jest bowiem jednym z tych produktów na których na co dzień uwielbia pracować szef kuchni Restauracji Babinicz - Wojciech Harapkiewicz.

Uczestnicy mieli do przygotowania przystawkę zimną lub gorącą oraz danie główne.  Każda z ekip musiała zaserwować 8 porcji dania głównego z obowiązkowymi produktami ? schabem z dzika i olejem z esencją masła oraz 8 porcji przekąski, w której koniecznie musieli użyć bażanta i Skarby Serowara ? Bursztyn, Rubin i Szafir.

Oprócz kulinarnych zmagań goście Festiwalu mogli odwiedzać stoiska sponsorów oraz stoiska z wyrobami regionalnymi. Można było podglądać mistrzów podczas live cooking, w tej roli m.in. Dawid Szkudlarek oraz wziąć udział w warsztatach.

Zwieńczeniem całodniowego Festiwalu i rywalizacji uczestników konkursu była uroczysta gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów na którą jury, zawodnicy oraz goście uroczyście przemaszerowali ulicami Szczawna-Zdroju. Gala odbyła się Białej Sali i Hali spacerowej Uzdrowiska Szczawno Zdrój-Jedlina.

Jury degustacyjne w składzie: Adam Chrząstowski, Iwona Niemczewska, Tomasz Purol, Patryk Dziamski, Ernest Jagodziński, Grzegorz Fic, Adam Dmyterko, Paweł Serafin, Stefan Birek oraz jury techniczne: Tomasz Krake, Jacek Jakubczak, Janusz Pyra, Piotr Szczygielski zadecydowali że najlepsi okazali się Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski z NIFTY No. 20. I to oni zaprezentują swoje umiejętności na Kulinarnym Pucharze Polski. Na kolejnych miejscach podium znaleźli się Waldemar Trzciołek i Mateusz Serwa z Ostoja Chobienice, którzy zajęli drugie miejsce oraz Tomasz Sowiński i Marcin Kowalski z Restauracji Pasja w Gorzowie na trzecim miejscu.

Podczas Gali przeprowadzona została również licytacja wartościowych przedmiotów i usług na rzecz Fundacji Miej Serce dla podopiecznego Nicolasa Hołówka. Zwycięzcom oraz wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy!