Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski zwycięzcami 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski

Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski zwycięzcami 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski

Od 19 lat polska gastronomia czeka co roku na te dwa dni, podczas których najlepsi profesjonalni kucharze walczą o tytuł "Najlepszego z najlepszych". Tegoroczne zmagania w ramach Kulinarnego Pucharu Polski miały miejsce w dn. 1-2 października i jak zawsze zapewniły ogromną porcję emocji. To był pojedynek na smaki na najwyższym poziomie ?

Przez ostatnie dni Poznań był stolicą polskiej gastronomii. Wszystko za sprawą odbywających się w dn. 30 września - 3 października Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL, a także towarzyszącego im Kulinarnego Pucharu Polski.

O najwyższe miejsce na podium walczyło 10 ekip kucharskich wyłonionych w ramach konkursów kwalifikacyjnych, które odbywały się w całej w Polsce od października ubiegłego roku. Taki sposób eliminacji do finału Kulinarnego Pucharu Polski zapewnia bezstronność i pozwala wyłonić naprawdę znakomitych w swym zawodzie ludzi, oddanych zawodowi kucharza, a co najważniejsze z głową pełną kulinarnych pomysłów i doskonale opanowanymi technikami kulinarnymi - informuje Agnieszka Glamowska, menedżer Kulinarnego Pucharu Polski.

Każda z zakwalifikowanych drużyn przygotowała 3 dania. Dużej dawki pomysłowości wymagała przystawka, w której obligatoryjne do zastosowania były papryka świeża, Ser Bursztyn, jajko oraz olej z esencją masła. Zawodnicy musieli także zaserwować danie główne z obligatoryjnym użyciem wołowiny Flank Stek, szpiku kostnego, ziemniaka i śliwki. W deserze natomiast pojawiły się: gruszka i orzechy laskowe.

Te wyborne dania, które wyszły spod rąk niezwykle utalentowanych kucharzy oceniało międzynarodowe Jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka. Za stołem sędziowskim zasiedli również: Jean Bos, Dariusz Struciński, Paweł Mieszała, Bartosz Peter (zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski w latach 2017 i 2018) oraz Emmanuel Lorieux, Sean Owens, Alain Hostert i Sebastian Pettersson.

Międzynarodowe Jury, które oceniało uczestników Kulinarnego Pucharu Polski najwyższe noty przyznało Bartoszowi Fabisiowi i Michałowi Kozłowskiemu, którzy reprezentowali Nifty no.20 Hotel Puro Poznań.

Na kolejnych miejscach na podium uplasowali się:

Paweł Kubera i Paweł Żurkowski z Hotel DeSilva Premium w Poznaniu - II miejsce

Marcin Nowak i Maciej Małecki z Puro Hotel Warszawa - III miejsce.

Więcej informacji o konkursie na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.