Bezalkoholowy karnawał

Bezalkoholowy karnawał

Przed nami karnawał! W 2022 roku Karnawał trwa od 6 stycznia (czwartek) do 1 marca (wtorek). To czas postanowień, hucznej zabawy i oczywiście toastów. Jeśli zdecydujemy się, żeby ten dzień uczcić z napojami bezalkoholowymi m. in. z piwem, to warto dowiedzieć się na ten temat czegoś więcej.

Zaczynając od podstaw. Czyli jak powstaje piwo bezalkoholowe?

Bez względu na sposób produkcji piwa bezalkoholowego warto zaznaczyć, że jest to taki sam proces warzenia, jak warzenie klasycznego, ale dodatkowym elementem w procesie produkcji. To ten dodatkowy etap sprawia, że rozróżniamy 3 podstawowe technologie produkcji piw w bezalkoholowej kategorii.

  • Destylacja - jest procesem technologicznym, podczas którego uwarzone klasycznie piwo w sposób mechaniczny pozbawia się alkoholu.
  • Przerwanie procesu fermentacji - za proces fermentacji i powstanie alkoholu w piwie odpowiedzialne są drożdże. Piwo bezalkoholowe może powstać poprzez przerwanie fermentacji w celu niedopuszczenia do wytworzenia się alkoholu w produkcie.
  • Drożdże - unieruchomienie komórek drożdży. Taka metoda sprawdza się w przypadku specjalnych drożdży, które reagują i oddają wszelkie walory smakowe poza alkoholem. To nowoczesna technologia, która pozwala nie tylko produkować prawdziwe piwo 0,0% alkoholu, ale też zachować część smaku.

I co ciekawe - w ostatniej z przedstawionych metod da się produkować wszystkie możliwe smaki i gatunki piwa, od lagera po charakterystyczne piwo IPA czy piwo pszeniczne. Powinna to być bardzo dobra wiadomość dla amatorów piwa bezalkoholowego i poszukiwaczy nowych oryginalnych smaków.