Bezpieczeństwo i skuteczność w dezynfekcji

Bezpieczeństwo i skuteczność w dezynfekcji

Higiena w gastronomii od zawsze jest niezwykle ważna. Ostatnie wydarzenia jak nigdy wcześniej potwierdziły tę tezę. Czystość oznacza bezpieczeństwo gościa, które dla właścicieli lokali gastronomicznych oraz szefów kuchni powinno być priorytetem. Utrzymanie czystości w obiektach gastronomicznych wymaga systematyczności. Jest to proces wieloetapowy, przeprowadzany regularnie. Ze względu na specyfikę pomieszczeń, ich przeznaczenie i bezpośredni kontakt powierzchni z żywnością, obiekt myje i dezynfekuje się codziennie. Na początek warto znać odpowiedź na pytanie: na co zwrócić uwagę podczas wybierania środków czystości, szczególnie w tym specyficznym środowisku, jakim jest lokal gastronomiczny? Podstawowymi wyznacznikami powinna być skuteczność, bezpieczeństwo i optymalizacja kosztów. To cechy nowego profesjonalnego produkt Clinex DEZOFast.

W trosce o najwyższą jakość produktów i gwarancję bezpieczeństwa oraz higieny, marka Clinex wprowadziła na rynek innowacyjny preparat do dezynfekcji. Clinex DEZOFast to nowoczesny środek dezynfekujący, który gwarantuje wyjątkową skuteczność bakteriobójczą oraz wirusobójczą. Jest to jeden z nielicznych preparatów do dezynfekcji, który działa również na koronawirusy!

Bezpieczeństwo stosowania potwierdzone zostało stałym pozwoleniem Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych nr 8010/20.

Jak mówi Anna Nowak, kierownik Działu Badań i Rozwoju Grupy Amtra, Clinex DEZOFast jest oparty na bazie chlorku didecylodimetyloamonu. Zalecany jest do mycia oraz dezynfekcji w obszarze ogólnym. Produkt ma niską lotność, dlatego zaleca się po czasie ekspozycji usunąć produkt ręcznikiem papierowym lub mokrą ściereczką. Produkt ma bardzo szerokie spektrum działania. Zabija bakterie, drożdże, grzyby spory, wirusy, w tym z rodziny koronawirusów.

DEZOFast nie zawiera alkoholu, dzięki czemu jest bezpieczny dla czyszczonych powierzchni, nie powoduje uszkodzeń materiału oraz korozji. Można używać go na wielu powierzchniach wodoodpornych, jednak należy go stosować zgodnie z zaleceniami.

Jako produkt czyszczący i silnie dezynfekujący, pozwala nie tylko usunąć zanieczyszczenia, ale także skutecznie zdezynfekować powierzchnię. Przed jego użyciem dla jak najlepszych efektów dezynfekujących powinno się usunąć zabrudzenia. Należy dokładnie spryskać dezynfekowaną powierzchnię, a następnie rozprowadzić produkt przy pomocy ściereczki lub mopa. W przypadku wykorzystania DEZOFast do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością, należy je następnie spłukać bieżącą wodą, by usunąć pozostałości środków powierzchniowo czynnych.

Do spraw związanych z utrzymaniem wysokich norm higienicznych w obiektach gastronomicznych warto podchodzić z wielkim zaangażowaniem i starannością. Czystość obiektu gwarantuje jego biznesowy sukces. Częstsze mycie oraz dezynfekowanie stolików, klamek czy oparć krzeseł wzbudzi nie tylko zaufanie, ale da pewność, że goście są bezpieczni. Powrót na rynek będzie wyzwaniem finansowym oraz logistycznym, dlatego warto przeanalizować wszystkie aspekty, które mogą wpłynąć na ponowne wdrażanie się w zastaną rzeczywistość. Ważna jest świadomość tego, jak istotną rolę odgrywa higiena nie tylko w kuchni, ale w całym obiekcie - restauracji, hotelu, kawiarni, barze.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Amtra.