Bocuse d'Or Poland w Strefie VIP Chef's Village podczas Wielkiego Finału

Bocuse d'Or Poland w Strefie VIP Chef's Village podczas Wielkiego Finału

W dniach 26 - 30 stycznia 2019 roku wszystkie oczy świata wielkiej gastronomii będą zwrócone na Lyon i Wielki Finał Bocuse d'Or oraz Coupe du Monde de la Patisserie. W tym czasie rodzinne miasto ś.p. Paula Bocuse przeżyje niemałe oblężenie ludzi kultury, sztuki kulinarnej i cukierniczej, fanów międzynarodowych smaków oraz wszystkich spragnionych gastronomicznych emocji na najwyższym poziomie. To wyjątkowe wydarzenie zrelacjonują największe media na świecie.

A mówimy o tym, ponieważ przynależność do wielkiej i wspaniałej Rodziny Bocuse d'Or jest ogromnym wyróżnieniem jak również przywilejem.
Po raz pierwszy bowiem, Akademia Bocuse d'Or Poland będzie miała wyjątkową okazję zaprezentować się w pełnej okazałości w najbardziej prestiżowym miejscu - STREFIE VIP CHEF'S VILLAGE - podczas Wielkiego Finału Bocuse d'Or i Coupe du Monde de la Patisserie w Lyonie.

W ciągu 5 dni polscy szefowie kuchni pod batutą Adama Chrząstowskiego, Łukasza Konika, Tomasza Milewskiego i Michała Soliwody będą promować Polskę. Dumni z naszego dziedzictwa kulinarnego i kultury oraz świadomi wysokiej jakości naszych regionalnych produktów będą rozsławiać tradycje i smaki Polski na arenie międzynarodowej. Tym większe budzi to emocje, gdyż pokażą się  wśród znakomitych, światowej sławy szefów kuchni jak: Jerome Bocuse, Alex Atala, Thomas Keller, Francois Adamski, Regis Marcon, Mauro Colagreco, Elena Arzak oraz wśród wielu innych autorytetów kulinarnych.

To szczególne wydarzenie, które odbywa się raz na dwa lata i skupia w ciągu 5 dniu najznakomitsze nazwiska światowej gastronomii. Ponad 400 szefów kuchni i cukierni obserwuje zmagania najlepszych cukierników i kucharzy z 24 krajów. W jury obu konkursów zasiadają wielkie autorytety światowej gastronomii, które trudno spotkać w jednym miejscu, a tu jest to możliwe. Publiczność jest liczona w tysiącach, ponad 900 dziennikarzy z całego świata relacjonuje na żywo zmagania najlepszych w tej jedynej w swoim rodzaju kulinarnej imprezy.

To niebywała możliwość i ogromna szansa dla Polski kulinarnej by zaistnieć w pełnej krasie na międzynarodowej scenie gastronomicznej wzbudzając zainteresowanie profesjonalistów. Dlatego będziemy w Lyonie by pokazać siłę polskiej gastronomii i naszych rodzimych produktów!