Casual dining to przyszłość restauracji?

Casual dining to przyszłość restauracji?

Rok 2021 był trudny ze względu na trwającą pandemię. Sytuacja zmieniająca się z miesiąca na miesiąc - wpływała na działania przedsiębiorców. Szefowie kuchni musieli nauczyć się jeszcze większej elastyczności w biznesie. Czy po taki roku restauracje casual dining mają szansę?

Ideą casual dining jest serwowanie dań w przystępnych cenach, w przyjaznej, rodzinnej atmosferze. Ceny w restauracjach typu casual dining bywają wyższe niż w sieciach fast food, czy też fast casual. Przyczynia się do tego wybór bardzo dobrej jakości składników.

W mijającym roku zaszły zmiany z wielu powodów. Rynek gastronomiczny przeżywał i nadal przeżywa spore turbulencje. Brakowało personelu w całej gastronomii, więc był to bardzo ciężki okres dla wszystkich, w tym oczywiście dla gastronomii. Oprócz tego, rozpętała się walka o pracowników i stawki szybowały w górę, część osób oczywiście skorzystała z okazji i postanowiła realizować się w innych miejscach.

Przez pandemię najbardziej ucierpiały restauracje fine dinning, najtrudniej im jest podnieść się po wszystkich obostrzeniach. Nawiązując do trendów w kuchni - to wiele będzie kontynuowane w przyszłym roku. Cały czas widzimy narastające zainteresowanie na dania wegetariańskie i wegańskie. Widać również, że coraz bardziej są preferowane restauracje casual dining oraz tak zwane food court i w tym kierunku będzie dalej rozwijać się gastronomia.