Ceny żywności nadal rosną. Jaki produkt jest najdroższy?

Ceny żywności nadal rosną. Jaki produkt jest najdroższy?

Początek 2022 r. przyniósł wzrost indeksu światowych cen żywności w okolice historycznego rekordu. Ceny olejów roślinnych biją rekordy. Jak wynika z wyliczeń Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w styczniu drożały oleje palmowe, sojowe, rzepakowe i słonecznikowe.

Wzrost cen oleju palmowego napędzany był obawami przed możliwym ograniczeniem eksportu z Indonezji, która jest jego największym producentem na świecie. Z kolei ceny rzepaku i oleju słonecznikowego w górę ciągnęła utrzymująca się słaba podaż i rosnący globalny popyt. Na wzrost cen olejów roślinnych przekładały się też rosnące ceny ropy naftowej. W ten sposób ceny tych produktów są rekordowo wysokie.

Jeszcze w pierwszej połowie zeszłego roku to, co dzieje się na światowych rynkach żywności, nie przekładało się znacząco na ceny na naszych półkach sklepowych. W końcu u nas ceny ruszyły ostro w górę. W sklepach jest bardzo drogo, co sprawia, że nawet do kilku produktów spożywczych wydajemy. Dodatkowo wzrósł też indeks produktów mlecznych, a na początku 2022 r. najmocniej rosły ceny odtłuszczonego mleka w proszku i masła. Na świecie nieco wolniej rosły za to ceny mięsa i zbóż, a drugi miesiąc z rzędu spadały ceny cukru. Do drożyzny przyczyniają się nie tylko rosnące ceny surowców rolnych, ale również wzrost kosztów energii, ogrzewania, transportu i kosztów pracy, a nawet wzrost cen opakowań.