Co o Nowym Fine Dining mówią słynni Szefowie Kuchni?

Co o Nowym Fine Dining mówią słynni Szefowie Kuchni?

Tegoroczna edycja Festiwalu sztuki restauracyjnej jest zupełnie nową odsłoną i odbywa się pod hasłem #NowyFineDining. Jaki jest wyznacznik najwyższej sztuki restauracyjnej po pandemicznych doświadczeniach i czy fine dining wciąż potrzebuje białych obrusów? Na ten temat wypowiadają się znani Szefowie Kuchni z Restauracji, biorących udział w Fine Dining Week. 

Restauracje wracają do dawnego trybu, powoli wracają do życia, a tegoroczna edycja Festiwalu poświęcona jest nowej tożsamości i określeniu najwyższej próby kulinariów w Polsce. - Nowa edycja Fine Diningu to kontynuacja fenomenalnego pomysłu na kulinarnej mapie Warszawy i Polski. To możliwość dla wielu smakoszy i Gości restauracji na poznanie Szefów Kuchni poprzez ich autorskie menu. Dla nas to również możliwość zaprezentowania swoich ulubionych smaków lub produktów rzadko dostępnych na rynku. Ważnym elementem jest bardzo promocyjna cena menu degustacyjnego, co powoduje zwiększenie atrakcyjności i zainteresowania wśród Gości - mówi Robert Sowa, N31. 

Wypowiadał się też Łukasz Stawiany ze Sceny Kulinarnej: Serwowanie dań fine diningowych po pandemii jest jak nowe otwarcie. Można pokazać Gościom, że jedzenie to nie tylko potrzeba życia codziennego, tylko możliwość celebracji w wyjątkowy sposób. Poprzez dania na talerzu staramy się zaskoczyć Gości smakiem czy formą podania, aby dania zostały zapamiętane na długo.

Pandemia zmieniła wszystko, to co rok temu, było jeszcze prawdziwą sensacją, tak teraz nastąpiło zerwanie z trendami sprzed kilku miesięcy.Pod wpływem zachodzących zmian Szefowie Kuchni i Restauracje zaczęli zmieniać menu. - Prostota i jakość produktu, te dwie cechy są filarem nowego fine diningu. Mniej ozdobników w postaci pudrów, chrustów i sferycznych form. Jeśli mamy bardzo dobry produkt, to on ma być na pierwszym planie dania. Talerz, jaki i serwis nie może Gości krępować. Gościnność i jakość produktów to dwa słowa klucze w nowej rzeczywistości - stwierdza Przemysław Baczański, Dworek New Restaurant.

Nowy Fine Dining to głownie autorskie receptury. - Fine dining obierze zupełnie inny kierunek w odpowiedzi na nowe oczekiwania i potrzeby współczesnego Gościa. Oczywiście główną rolę dalej będzie odgrywała sezonowości produktów oraz najwyższa jakość dań. Zacierać będzie się jednak mylna granica między wielkością potraw, a ich ceną w restauracjach fine diningowych. W Polsce wciąż walczymy z przekonaniem, że fine dining znaczy mało i drogo. Tak nie jest. Fine dining to najwyższa jakość składników i unikalne doświadczenie kulinarne w połączeniu ze wzorowym serwisem kelnerskim, które chcemy oferować naszym Gościom - wyjaśnia Tomasz Łagowski, Belvedere Łazienki Królewskie.

#NowyFineDining to odkrycie świata najbardziej renomowanych restauracji typu fine dining z takich miast i regionów jak Kraków, Łódź, Poznań, Silesia, Trójmiasto, Warszawa, Wrocław. Co ciekawe w Festiwalu biorą udział zarówno Restauracje uważane za ekskluzywne, jak i te najzdolniejsze wśród postrzeganych jako codzienne. Będzie cała moc atrakcji, ponieważ do 5 grudnia Szefowie Kuchni z wiodących Restauracji w kraju zaserwują Gościom autorskie pięciodaniowe menu spoza karty.