Culinary Team of Poland na IKA 2020 w Stuttgarcie

Culinary Team of Poland na IKA 2020 w Stuttgarcie

14-19 lutego 2020, odbędzie się jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie - Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna (Internationale Kochkunst Ausstellung). Konkurs ten kreuje i wyznacza nowe trendy i techniki kulinarne na następne lata. Nagrodami są prestiż w środowisku, a przede wszystkim złote, srebrne i brązowe medale.
 
IKA odbywa się co cztery lata i uczestniczą w niej zespoły z kilkudziesięciu krajów z całego świata, czyli kilkaset ekip kucharsko-cukierniczych, w tym także Culinary Team of Poland, która wystartuje 17 lutego, między godzinami 9.00-16.00. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jako Culinary Team of Poland, uczestniczyło w Olimpiadzie podczas czterech ostatnich edycji, w kategorii Kuchnia Regionalna, zdobywając: 2004 - wiedzę (gościnnie); 2008 - brązowy medal; 2012 - wyróżnienie; 2016 - srebro.
 
W ubiegłych latach Culinary Team of Poland przygotowywała dania wg. starych polskich receptur, wśród których znalazły się m.in. języki kacze w suflecie ziemniaczanym, konfitowany łosoś w maśle z czosnkiem niedźwiedzim, pasztet z polskich grzybów leśnych zapiekanych w otrzewnej, polski śledź nadziewany bałtyckim łososiem i algami, czy też rybna zupa o smaku bursztynu. Według tegorocznego regulaminu drużyny mają za zadanie przygotować potrawy oparte o lokalne produkty: 4 rodzaje fingerfoods / 6 rodzajów pralin na bazie czekoladzy i owoców / set menu składający się z 5 dań / 4 zakąski, w tym jena wegetariańska / 6 deserów, w tym jeden na bazie owoców / półmisek wegetariański / plater składający się z 4 rolad.
 
W tym roku, do reprezentacji Culinary Team of Poland powołani zostali:

- Krzysztof Szulborski Executive Team Manager
- Krzysztof Gradzewicz Executive Team Head Chef
- Grzegorz Parczewski Executive Senior Chef
- Zbigniew Korzeniowski Senior Chef Manager
- Andrzej Ławniczak Senior Chef
- Jacek Kempa Executive Senior Chef
- Ireneusz Koniuszek Chef
- Łukasz Lewandowski Chef
- Kamil Hildebrandt Chef
- Damian Dopieralski Chef
- Michał Przewoźnik Chef
- Piotr Zawalich Chef
- Sebastian Cichy Chef
- Bartosz Zwolankowski Chef
- Przemysław Gościniak Chef
- Łukasz Gościniak Chef
- Mariusz Dąbała Chef
- Mariusz Wolski Chef
- Piotr Lewtak Chef
- Monika Ignaciuk Head Pastry Chef
- Wojciech Rzepecki Pastry Chef
- Aleksandra Borowska Pastry Chef


Próba generalna oraz oficjalna nominacja członków Culinary Team of Poland odbędzie się 04.02.2020, na halach Międzynarodowych Targów Gdańskich - jednego ze strategicznych partnerów drużyny, przy udziale partnera Amber Side Sp. z o.o.