Czas na rozgrzewające posiłki

Czas na rozgrzewające posiłki

Okres złotej jesieni już z nami. Teraz już czas na długie jesienne wieczory. To też czas, gdy szukamy wszelkich sposobów na rozgrzanie się. W takim czasie każdy z nas szuka ciekawych przepisów na rozgrzewające napoje oraz dania. Warto sprawdzić, jakie metody rekomendują w swojej kuchni Azjaci i poznaj oryginalny przepis na rozgrzewającą tajską zupę.

Co głównie kojarzy się z kuchnią azjatycką? To aromatyczne przyprawy, które nie rzadko są pikantne. Szefowie kuchni chętnie modyfikują swoje potrawy i tym samym wykorzystując smaki dobrze znane naszym dalekowschodnim sąsiadom. Jest kilka głównych przypraw, po które sięgają Azjaci, a oto kilka z nich.

Wśród nich znaleźć można m.in.: cynamon jest on stosowany w znanej zupie Pho. Dopraiwenie tą przyprawą sprawi, że poczujemy się odprężeni. Popularnym dodatkiem jest też imbir natomiast w formie świeżego korzenia, jak i zmielonego proszku. Imbir wykorzystywany jest do przyrządzania Cá Kho To. Danie składa się z karmelizowanej makreli gotowanej w sosie rybnym i boczku) Warto pamiętać również o pieprzu cayenne z zawartą w nim kapsaicyną czy aromatycznych goździkach dodawanych do Vit Quay (kaczki po tokińsku).

Mniej popularną w Polsce przyprawą, a która jest w wielu zupach, daniach mięsnych lub jako dodatek do owoców morza, sałatek bądź sosów jest galangal. Jaki to smak? Czuć w nim go korzenny, ostry, cytrynowy smak, który dodaje goryczy przyrządzonym potrawom. Galangal przypomina imbir, bez którego Polacy nie wyobrażają sobie zimowej herbaty, zaś Azjaci dań rybnych. Przyprawa popularna jest też kolendrze. Roślina ma zastosowanie zarówno jako dodatek do zup, ryb, mięs czy owoców morza.

Oto przepis na oryginalną tajską zupę:

 W azjatyckim kręgu kulturowym tradycją jest parzenie rozgrzewającej herbaty. To właśnie tych w krajach jest zwyczaj sięgania po gorącą zupę. Wśród ulubionych smaków znajdują się m.in.: tajska Tom Yum Kung, klasyczna Pho, czy wietnamska Bún Rieu. Linh Ziółkowska, Managerka restauracji Wi-Taj mieszczącej się centrum Warszawy, podzieliła się daniem, które będzie bardzo rozgrzewać tej jesieni.

 Poniżej znajduje się przepis na Tom Kha z tofu, którą uwielbiają miłośnicy tajskiej kuchni:

 Przyrządzenie 4 porcji:

  • 5 cm imbiru
  • 3 łodygi trawy cytrynowej
  • 800 ml mleka kokosowego
  • 800 ml wody
  • 200 g tofu
  • 200 g grzybów shimeji
  • 1 cebulę
  • 2 pomidory
  • 1 papryczkę chili
  • 6 liści kafiru
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • ? łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z limonki
  • posiekana kolendra i kolendra meksykańska

 Wykonanie zupy:

  • Należy obrać Imbir i pokroić na cienkie, 2-3 mm plasterki.
  • Następnie łodygi trawy cytrynowej obrać z zewnętrznych twardych liści, zmiażdżyć, pokroić na długie, 4-6 cm ukośne plastry.
  • Poźniej wlać do garnka kokosowe mleko, wodę i zacząć podgrzewać na małym ogniu.
  • Od momentu wrzenia gotować przez 5-8 minut.
  • W międzyczasie przygotować resztę składników: tofu odsączyć i pokroić na 3 cm kawałki, lekko obsmażyć z każdej strony na oleju do uzyskania złotej skórki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pomidory pokroić na ósemki, shimeji oczyścić i usunąć korzenie, a chili pokroić na plasterki.
  • Na koniec dodać wszystko do garnka razem z liśćmi kafiru, sosem sojowym i solą, gotować na małym ogniu przez 8-10 minut. Na koniec doprawić sokiem z limonki i sosem sojowym oraz dorzucić posiekaną kolendrę.

 Oto najlepszy przepis na rozgrzewające danie w jesienne dni.