Cztery dni słodkiego szaleństwa już za nami!

Cztery dni słodkiego szaleństwa już za nami!

Za nami cztery dni słodkiego szaleństwa, a wszystko za sprawą targów Expo Sweet, które odbyły się w dniach 25.02-28.02 w Centrum Expo XXI w Warszawie. To jedno z największych wydarzeń branżowych, podczas którego cukiernicy, szefowie kuchni i kucharze mogą nie tylko zapoznać się z szeroką oferta produktów, ale również wymienić doświadczeniami. Tegoroczna edycja była dziesiątą jubileuszową.

Podczas tego wydarzenia oprócz licznie przybyłych wystawców z całej Polski, którzy dumnie prezentowali swoje oferty, dzielili się swoim doświadczeniem i przedstawiali najnowsze trendy z branży cukierniczej, lodziarskiej i kawowej, pojawiły się również osoby, które chciały zaprezentować swoje umiejętności podczas licznych prezentacji i konkursów.

Jedną z takich okazji była kolejna edycja Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru, konkursu dedykowanego wyłącznie dla branży HoReCa. Spośród zgłoszeń jury wybrało 18 drużyn, które dzielnie walczyły przygotowując desery zawierające jabłka i krówki, najlepsza okazała się drużyna z restauracji Kubicki w Gdańsku - Kamil Szulc i Michalina Biełuń. Na drugim miejscu znalazł się Hotel Air Port Okęcie z Warszawy, który reprezentowali Alan Pasierb i Marek Bieńkowskim a na trzecim miejscu znaleźli się Paweł Żukowicz i Karol Płachta z restauracji Sowa z Bydgoszczy.

Patryk Szczepański i Michał Wiśniewski z Hotelu Haffner w Sopocie to z kolei zwycięzcy Cukierniczych Mistrzostw Polski Expo Sweet 2018, które odbyły się drugiego dnia targów tj. 26 lutego. Za nimi na podium znalazły się Violetta Bielecka i Joanna Raczyk z Pracowni ciast i tortów "Fantazja", a trzecie miejsce wywalczyły Małgorzata Skrodzka i Ewa Drzewicka z restauracji Amber Room.

Z kolei najlepsi cukiernicy i dekoratorzy z Polski i Europy mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności podczas Mistrzostw Europy w Dekoracji Tortów. Najwyższy stopień podium wywalczyła Agnieszka Paczóska. Drugie miejsce zajęła Ewa Drzewicka, a na miejscu trzecim uplasowała się Sylwia Szajter-Ziółek.

Expo Sweet to jednak nie tylko konkursy. Wiele owocnych negocjacji i rozmów, przeprowadzać można było przy filiżance aromatycznej kawy. Oprócz najwyższej jakości kawy można było liczyć na poszerzenie swojej kawowej wiedzy dzięki organizowanym każdego dnia Warsztatom Kawowym. Do dyspozycji uczestników pozostawali bariści, a każdy mógł własnoręcznie przygotować kawę na specjalnie przygotowanych na tę okazję profesjonalnych ekspresach. Dodatkowo każdego dnia prowadzone były prelekcje, które pozwalały na zrozumienie biznesowego potencjału, jaki drzemie w ziarnach kawy.

Podczas targów nie można było narzekać na frekwencję. Zwiedzający, którzy tłumnie przybyli na Expo Sweet 2018 w pełni wykorzystali okazję, czerpiąc pełnymi garściami prezentowane inspiracje, poznając nowe trendy, zawierając nowe kontakty biznesowe czy wyposażając swoje lokale w prezentowane nowinki. Nikt na pewno nie wyszedł stamtąd głodny, ponieważ okazji do skosztowania ciast, torów, lodów i przeróżnego rodzaju słodkości było mnóstwo.