Detale dotyczące prowadzenia lokalu gastronomicznego

Detale dotyczące prowadzenia lokalu gastronomicznego

Jak osiągnąć status rentownej restauracji, gdy konkurencja na rynku gastronomii jest tak ogromna, a dookoła słyszy się o braku rąk do pracy i rosnących cenach produktów żywnościowych?

Rynek gastronomii jest coraz bardziej wymagający. Nie tylko dla nowych restauratorów, którzy uczą się branży, ale również dla tych, którzy walczą o byt swojej restauracji każdego dnia.

Niuansów jest tak dużo, że właściciele często zapominają o prowadzeniu lokalu jako biznesu. Zaoferowani chęcią podzielenia się kulinarnymi możliwościami nie przywiązują uwagi do strategii zarządzania kuchnią czy konsekwencji decyzji zakupowych.

Wydawać by się mogło, że zakup urządzeń gastronomicznych nie ma znaczenia w kontekście innych problemów, z którymi musi zmierzyć się właściciel restauracji. Jednak nic bardziej mylnego. W obecnych czasach ten pierwszy krok wpływa na dalsze funkcjonowanie kuchni, tempo wydawania posiłków oraz jakość potraw.

Zbyt duże gabaryty urządzeń oraz ich nieustawność w konsekwencji może prowadzić do reorganizacji całego zespołu. Kocioł, frytownice, grille, piece, kuchenki czy patelnie uchylne zajmują mnóstwo miejsca.

Dzisiaj rynek gastronomii oferuje więcej możliwości np. VarioCookingCenter firmy RATIONAL - urządzenie wielofunkcyjne zdatne zarówno do gotowania, smażenia jak i frytowania. Dzięki temu zapotrzebowanie na miejsce w kuchni zostaje ograniczone o 30 procent, co w kontekście pierwszych nakładów finansowych warto pomyśleć o zakupie jednego urządzenia, niż kilkunastu.

Zazwyczaj urządzenia wielofunkcyjne kojarzą się wyłącznie z dużymi restauracjami oraz wykwalifikowanymi szefami kuchni. Tymczasem wbudowana inteligencja kulinarna ułatwia pracę także tym kucharzom, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w branży.

VarioCookingCenter nadzoruje procesy przyrządzania i sygnalizuje, jeżeli konieczne jest podjęcie jakiejś czynności np. przerzucenia mięsa. Przejmuje również rutynowe działanie, jak nieustanna regulacja temperatury.

Właściciele restauracji kupując dane urządzenie często rozpatrują kontekst tylko jednorazowego wydatku, nie analizując dalszych korzyści. Tymczasem inwestując w odpowiedni sprzęt mogą zaoszczędzić zarówno na energii, jak i czasie pracy swoich pracowników.

RATIONAL prezentuje przykładową oszczędność czasu pracy w przypadku restauracji wydającej 100 porcji dziennie i wykorzystującej VarioCookingCenter 112T. Dzięki mocy i szybkości systemu grzewczego VarioBoost, automatycznemu gotowaniu oraz gotowaniu w cyklu nocnym - średnia oszczędność wynosi 60 minut czasu pracy dziennie, w porównaniu z kuchniami z tradycyjnym piekarnikiem, płytą grillową i frytownicą.

Jak więc szukać oszczędności, gdy chcąc zachować świeżość i jakość potraw, rynek oferuje restauratorom coraz droższe produkty?

Okazuje się, że urządzenie wielofunkcyjne może być również odpowiedzią na oszczędne wykorzystywanie produktów. Dzięki taki sprzętom utrata masy surowców jest mniejsza nawet o 17 procent  w porównaniu ze sprzętami tradycyjnymi. W ten sposób wykorzystywanie produktów ekologicznych staje się opłacalne.

Zatem jak osiągnąć status rentownej restauracji?

Kluczem do sukcesu jest długowzroczność, czyli rozpatrywanie wydatków w kontekście przyszłych korzyści. Przyglądając się temu, co dzisiaj oferuje rynek gastronomii, właściciele mogą ustrzec się wielu błędów.

Gastronomia to już nie tylko tradycyjne podejście do gotowania. To przede wszystkim nowoczesne rozwiązania oparte na doświadczeniu, analizach i potrzebach dzisiejszych szefów kuchni.