Druga odsłona #EUChooseSafeFood

Druga odsłona #EUChooseSafeFood

Czy jest różnica między terminem przydatności do spożycia a datą minimalnej trwałości? Jakie są zasady higieny żywności, których należy przestrzegać? Czy należy obawiać się substancji dodatkowych stosowanych do żywności? To tylko niektóre z licznych pytań zadawanych przez europejskich konsumentów podczas kampanii #EUChooseSafeFood, tłumacząc, jakie naukowe argumenty stoją za unijnym bezpieczeństwem żywności.

Cel kampanii

Celem kampanii #EUChooseSafeFood jest pomoc konsumentom w podejmowaniu świadomych decyzji. Kampania o zasięgu unijnym umożliwia konsumentom łatwy dostęp do praktycznych informacji przydatnych podczas kupowania i spożywania żywności - od pomocy przy czytaniu etykiet i informacji na temat substancji dodatkowych, do wskazówek na temat przygotowania i przechowywania produktów spożywczych.

10 sierpnia rozpoczyna się drugi rok kampanii, w którym poruszany będzie szereg nowych tematów interesujących konsumentów - takich jak suplementy diety, alergeny czy nowa żywność.

Pan Krzysztof Saczka, Główny Inspektor Sanitarny wz. z satysfakcją przyjmuje i promuje kontynuację kampanii w Polsce:

- Dzięki informacjom pozyskiwanym w trakcie kampanii konsumenci zyskują pewność podczas dokonywania zdrowych wyborów. To ważna inicjatywa, która zwiększa zaufanie konsumentów do unijnego systemu bezpieczeństwa żywności, opartego na podstawach naukowych.

Kampania jest adresowana głównie do Europejczyków między 25 a 45 rokiem życia i stara się objaśnić rolę EFSA w kształtowaniu europejskiego prawodawstwa, które chroni konsumentów i cały łańcuch żywności.

O EFSA

EFSA to europejski urząd powołany do życia przez Unię Europejską, działający niezależnie od unijnego prawodawstwa i instytucji wykonawczych (Komisja, Rada, Parlament) oraz krajów członkowskich UE.

Agencja powstała w 2002 r. w odpowiedzi na szereg kryzysów żywnościowych w końcówce lat 90. Występuje w roli naukowego ciała doradczego i wspiera komunikację w obszarze zagrożeń związanych z łańcuchem żywności. Urząd powstał zgodnie z przepisami unijnymi określonymi w ogólnym prawie żywnościowym (rozporządzenie (WE) nr 178/2002).