Dworzyskowy Konkurs Kuchni Myśliwskiej

Dworzyskowy Konkurs Kuchni Myśliwskiej

1 czerwca 2019 roku na terenie Kompleksu Dworzysko w Szczawnie-Zdroju odbędzie się Konkurs Kuchni Myśliwskiej. To jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych Dolnego Śląska.

Konkurs Kuchni Myśliwskiej, który odbędzie się 1 czerwca w Szczawnie-Zdroju na terenie Kompleksu Dworzysko ma charakter ogólnopolski. Jest to także impreza otwarta.

Organizatorami Dworzyskowego Konkursu Kuchni Myśliwskiej jest Restauracja Babinicz w Kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju, Ryszard Tomaszewski  oraz Wojciech Harapkiewicz. Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.

Głównym celem Konkursu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków Kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej.

Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu dań kulinarnych w autorskiej aranżacji zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami.

Konkurs skierowany jest do osób fizycznych - kucharzy profesjonalnych narodowości polskiej oraz obcokrajowców pracujących w polskich restauracjach. Dopuszczalne jest uczestniczenie w Konkursie dwuosobowych ekip kucharskich spoza Polski. W rywalizacji bierze udział do 9 dwuosobowych zespołów kucharskich - szef i kucharz pomocniczy - wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń.

W Konkursu biorą udział wyłącznie profesjonaliści, czyli pełnoletni kucharze - bez względu na wiek i zajmowane stanowisko - pracujący zawodowo bądź mający przerwę w pracy zawodowej nie dłuższą niż jeden rok.

Konkurs składa się z dwóch etapów:

- I etap - kwalifikacje - przygotowanie i nadesłanie receptur zgodnie z wymogami Organizatorów

- II etap - konkurs kulinarny

Przedmiotem Konkursu jest przystawka zimna lub gorąca i danie główne. Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji dania głównego. Wszystkie startujące ekipy przygotowują 8 porcji przekąski.

Obowiązkowymi produktem do przygotowania przekąski jest pstrąg, natomiast produktami, które należy wykorzystać do przygotowania dania głównego są sok przecierowy z borówki amerykańskiej oraz ozór z dzika.

Nad prawidłowością przebiegu Konkursu czuwać będzie Jury w składzie - Koordynator Konkursu, Przewodniczący Jury, V-ce przewodniczący Jury, Sekretarz Jury, Profesjonalne Jury Degustacyjne, Jury techniczne oraz komisja złożona ze smakoszy VIP (opcjonalnie).

Zgłoszenia konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do 17 maja 2019 roku na adres: wojciechharapkiewicz@wp.pl i sekretariat@dworzysko.pl

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Konkursu podana zostanie do 20 maja 2019 roku.

Więcej informacji na temat Konkursu można znaleźć na stronie:

http://dworzysko.pl/2019/04/24/konkurs_kulinarny_2019/