EPOKA - fine dining, który zachwyca, ale nie onieśmiela

EPOKA - fine dining, który zachwyca, ale nie onieśmiela

Gdy coraz częściej słychać rozważania na temat końca fine diningu, Marcin Przybysz i Antoine Azais odważnie idą pod prąd prezentując jego własną interpretację. To otwarta we wrześniu EPOKA, znajdująca się w budynku Hotelu Europejskiego w Warszawie.

Epokowa kuchnia

Marcin Przybysz - zdobywca tytułu Szef Kuchni Jutra, zwycięzca trzeciej edycji programu telewizyjnego Top Chef - do rozpoczęcia nowej EPOKI przygotowywał się współpracując z najlepszymi szefami kuchni świata - Massimo Botturą (Osteria Francescana), Rasmusem Kofoedem (Geranium), Rene Redzepim (Noma), Franckiem Giovanninim (Restaurant de l'Hotel de Ville de Crissier). W EPOCE tworzy własne menu inspirowane polskimi tradycjami kulinarnymi, sięgając do często zapomnianych i trudno dostępnych ksiąg. Przybysz nadaje im lekkości i współczesnego charakteru, rozpisując je na serwowane w restauracji przepisy. Za dobór win odpowiedzialny jest sommelier włoskiego pochodzenia, na stałe mieszkający w Szwajcarii, Michele Caimotto. Dla gości stroniących od wina, stworzony został bardzo ciekawy i zaskakujący pairing bezalkoholowy.

Epokowy serwis

- Rozpoczynając prace nad EPOKĄ wszyscy czuliśmy, że duży nacisk, poza jedzeniem, położyć chcemy na otwartość obsługi oraz spontaniczną gościnność. Fine dining kojarzony jest powszechnie z białymi obrusami i poważną atmosferą. W EPOCE obalamy ten mit i pokazujemy, że wysoka kuchnia świetnie sprawdza się w swobodnym wydaniu - mówi Antoine Azais, dyrektor restauracji EPOKA, który szkoląc obsługę, wykorzystywał swoje doświadczenia i inspiracje z pracy w najznakomitszych hotelach i restauracjach w Montpellier oraz w Warszawie.

Starannie dobrany zespół kelnerów i sommelierów EPOKI to, jak mówi Antoine, osoby interesting and interested - nie tylko same w sobie interesujące, ale także zainteresowane tym co dzieje się wokół: sztuką, kulturą, historią, architekturą. Te cechy, w połączeniu z dyskretnym poczuciem humoru, wrażliwością, dużą dawką sympatii oraz wiedzą na temat proponowanych w restauracji dań oraz epok z jakich pochodzą sprawiają, że każdy gość EPOKI czuje się troskliwie zaopiekowany.

Epokowe wnętrza

Restauracja EPOKA zachwyca wyjątkowymi wnętrzami i intrygującą, pełną poszanowania do historycznych detali architekturą. Zabytkowe elementy zostały  wysunięte na pierwszy plan dzięki współpracy z wybitnym architektem i scenografem teatralnym Borisem Kudličką. Estetyka wnętrza zachwyca, przywodząc na myśl teatralną scenografię, ale nie onieśmiela, kreując przyjazną i niezobowiązującą atmosferę. Każdy drobny element został starannie przemyślany - część mebli, tapet, materiałów została sprowadzona z Francji, jednak wiele elementów wystroju i wyposażenia sali zamówionych zostało u lokalnych twórców i dostawców.

Z inicjatywy Marcina Przybysza cała kuchnia została otwarta przeszkleniami nie tylko dla gości restauracji, ale także dla przechodniów spacerujących ulicą Ossolińskich, tuż przy Krakowskim Przedmieściu. Powtarzając za pierwszymi Gośćmi - EPOKA to miejsce, którego zdecydowanie w Warszawie brakowało. To miejsce, w którym chce się być i do którego chce się wracać, aby dokonywać kolejnych "epokowych" odkryć kulinarnych.