Eurocash Gastronomia z gwarancją bezpieczeństwa żywności

Eurocash Gastronomia z gwarancją bezpieczeństwa żywności

Eurocash Gastronomia, czołowy dystrybutor szerokiej oferty produktów do profesjonalnej gastronomii w Polsce, uzyskał certyfikat Globalnego Standardu Magazynowania i Dystrybucji BRC Storage and Distribution AA+, co oznacza, że firma gwarantuje zachowanie bezpieczeństwa zdrowotnego produktów żywnościowych, ich legalności i jakości w całym łańcuchu logistycznym.

Eurocash Gastronomia już wcześniej zdobyła certyfikat Międzynarodowego Standardu IFS Logistic, a także potwierdzenia spełniania norm ISO 22000 i standardów MSC&ASC. Certyfikat BRC S&D na poziomie AA+ ma być gwarancją dla klientów, że w procesach magazynowania, kompletacji, transportu i innych operacji logistycznych Eurocash Gastronomia spełnia wszystkie wymagania zawarte w polskim i europejskim prawie żywnościowym. Zewnętrzna certyfikacja oznacza też, że firma stosuje wiele narzędzi samokontroli w celu monitorowania bezpieczeństwa żywności i jej jakości handlowej.

- W kwestii bezpieczeństwa i jakości żywności stosujemy uznawane na całym świecie standardy, zatwierdzone przez Globalną Inicjatywę ds. Bezpieczeństwa Żywności (GFSI). Wpisaliśmy je w naszą strategię zarządzania, żeby na bezpieczeństwie zdrowotnym i jakości produktów budować naszą przewagę konkurencyjną. W naszym zakresie działalności nie ma na świecie lepszych rozwiązań. Certyfikat BRC jest dodatkowym potwierdzeniem, że nasze dostawy są bezpieczne "od pola do stołu", co nabiera szczególnego znaczenia w okresie zagrożenia koronawirusem. Dajemy dziś gwarancję stałej jakości żywności oraz bezpieczeństwa pracowników zarówno naszych, jak i kontrahentów. Takiego poziomu obsługi nie oferuje żaden z pozostałych uczestników rynku dystrybucyjnego w Polsce - mówi Witold Kosmala, Dyrektor Generalny Eurocash Gastronomia.

Certyfikat BRC zawiera w sobie elementy wymagane w najbardziej znanych w Polsce zasadach HACCP i normach ISO. Określa on między innymi wymagania dotyczące dokumentowania całego procesu obsługi oraz bieżącej weryfikacji i oceny jego działania. Na każdym etapie obrotu możliwa jest identyfikacja, skąd pochodzi dany produkt. Troska o higienę i bezpieczeństwo obejmuje nie tylko surowce i materiały, ale również ludzi, budynki i ich otoczenie, maszyny i urządzenia, magazyny, transport, a nawet postępowanie z odpadami. Eurocash Gastronomia na każdym etapie monitoruje temperaturę, w jakiej przechowywana lub transportowana jest żywność. Firma stale pilnuje też, żeby nie doszło do fizycznego, biologicznego lub chemicznego zanieczyszczenia żywności.

Spełnianie standardów BRC S&D, IFS Logistic i ISO 22000 oznacza, że Eurocash Gastronomia może natychmiast podejmować działania związane z różnymi zagrożeniami, również z takimi jak COVID-19. W związku z tym m.in. zaostrzone zostały zasady higieny i profilaktyki, które obowiązują zarówno pracowników ECG, jak i osoby z firm zewnętrznych.

- Mimo ograniczeń i zmian wywołanych przez stan epidemii w Polsce ceny w Eurocash Gastronomia nie zmieniły się, a dostawy do odbiorców, którzy w obecnych warunkach nadal mogą świadczyć usługi, są realizowane zgodnie z ustalonymi harmonogramami. Co ważne, zamówienia w Eurocash Gastronomia można składać zdalnie przez platformę zakupową eurocash.pl - informuje Witold Kosmala.

Certyfikat BRC S&D na poziomie AA+ wydawany przez międzynarodową firmę SGS jest ważny przez rok od daty wydania i funkcjonuje w systemie audytów niezapowiedzianych. Oznacza to, że audytor w każdej chwili może wejść na teren jednego z trzech głównych magazynów firmy Eurocash Gastronomia, żeby sprawdzić, czy firma działa zgodnie ze standardami potwierdzonymi certyfikatem.