EuroGastro i WorldHotel podsumowanie targów

EuroGastro i WorldHotel podsumowanie targów

Po przerwie spowodowanej pandemią, branża gastronomiczno - hotelarska miała okazję się spotkać na targch EuroGastro i WorldHotel. Wydarzenie były miejscem spotkania dla wszystkich osób poszukujących nowych, ciekawych kierunków i optymalnych rozwiązań dla biznesu gastronomicznego. 

Podczas trzech dni targów przedstawiciele branży HoReCa mogli zapoznać się z bogatą ofertą wystawców, wśród której znalazły się m.in.: profesjonalny sprzęt gastronomiczny oraz meble, urządzenia i akcesoria niezbędne do wyposażenia zaplecza kuchennego, elementy wystroju restauracji i barów, a także oprogramowanie i systemy zarządzania. Nie zabrakło także dostawców produktów żywnościowych dla gastronomii, surowców dla cukiernictwa i piekarnictwa oraz napojów bezalkoholowych i alkoholowych oraz kawy i herbaty. W części WorldHotel przedstawiony został asortyment dla obiektów noclegowych i konferencyjnych, począwszy od wyposażenia, poprzez galanterię hotelową nadającą charakter wnętrzom, odpowiednio zaprojektowaną odzież dla pracowników, po środki czystości.

Odwiedzający targi mogli nie tylko uzyskać profesjonalne doradztwo przy wyborze asortymentu, ale również mieli szansę sprawdzić działanie urządzeń, a nawet odbyć szkolenie z ich obsługi.  Dodatkową atrakcją na wielu stoiskach ? były pokazy gotowania z udziałem mistrzów kulinarnych, podczas których Klienci mogli osobiście ocenić smak i wygląd potraw przyrządzanych na bazie produktów z oferty a także przekonać się jak działają urządzenia wykorzystywane w ich przygotowywaniu. 

Podczas targów odbył się dwudniowy program edukacyjny "Profesjonalny Menedżer Restauracji", zorganizowany przez Kongres Szefów Kuchni wraz z MT Targi Polska. Wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem wśród osób chcących zdobyć wiedzę potrzebną do prowadzenia biznesu gastronomicznego. Prelegenci podczas swoich wystąpień poruszyli ważne zagadnienia z zakresu zarządzania, finansów oraz obsługi klienta w lokalu gastronomicznym:

  • Anna Dębska jak maksymalizować zyski i wzrosty sprzedaży w gastrobiznesie
  • Bartosz Peter i Marek Burkacki jak podnosić kompetencje w zawodzie kucharza
  • Rafał Głowacki jak zbudować zgrany zespół w restauracji
  • Katarzyna Waszczuk jak COVID-19 wpłynął na relacje pracownik-pracodawca w gastronomii
  • Piotr Rogowski jak zwiększać zyski wykorzystując cechy i zalety młodszych pokoleń
  • Sławek Głomski jak redukować straty żywności w restauracji o połowę
  • Dariusz Szczepura czy cena jest podstawowym argumentem przy zakupie profesjonalnego urządzenia do kuchni
  • Agnieszka Ciesielska jak organizować wydarzenia dla klienta biznesowego
  • Marek Skała jak rozmawiać z niezadowolonym Gościem
  • Marcin Dyrda jak powinna wyglądać profesjonalna obsługa Klienta

 

Podczas wydarzenia odbył się  konkurs na innowację Targów EuroGastro WorldHotel.  Laureatami w poszczególnych kategoriach zostali:

  • W kategorii "Sprzęt i wyposażenie HoReCa" nagrodę otrzymała firma BAGSTAR.pl spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k za zestaw "Miska z trzciny cukrowej i opaska transportowa"  a wyróżnienia firmy: Bela Mesa s.c. za "Porcelanę siloxIht - kolekcje verso, perla i facet"; BWT Polska Sp. z o.o. za "Urządzenie odwróconej osmozy bestaqua 14 ROC Coffee"; Marcin Krowicki Jarosław Krowicki s.c. marka EcoUse za "Pisuar bezwodny EcoUse P1.1"
  • W kategorii "Wyposażenie i nowe technologie w hotelu" nagrodę otrzymała firma DORA METAL Sp. z o.o. za Linię "Higiena i bezpieczeństwo" a wyróżnienie firma LSI Software S.A. za "Moduł Marketing Automation"
  • W kategorii "Żywność i napoje dla gastronomii" Jury nie przyznało nagrody

 

W trakcie tegorocznej edycji targów EuroGastro swoją ofertę przedstawiło 191 firm  z 13 krajów: Austrii, Belgii, Czech, Danii, Estonii, Francji, Litwy, Niemiec, Polski, Portugalii, Rumunii, Ukrainy oraz Włoch. Targi odwiedziło 8 716 profesjonalistów z branży HoReCa, którzy przyjechali z całej Polski a także z Chorwacji, Czech, Danii, Estonii, Francji, Hiszpanii, Litwy, Królestwa Niderlandów, Niemiec, Rumunii, Słowacji, Szwajcarii, Ukrainy, Węgier, Wielkiej Brytanii oraz Włoch.

Organizatorzy już dziś zapraszają Państwa na jubileuszową 25 edycję Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro oraz 14 edycję Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel.