Europejski półfinał Bocuse d'Or już 15 października

Europejski półfinał Bocuse d'Or już 15 października

Od 15-16 października odbędzie się w Tallinie na Saku Arena europejski półfinał Bocuse d'Or. Dziesięciu zawodników ma szansę otrzymać bilet, który stanie się przepustką do udziału w światowym finale, który odbędzie się w Lyonie, w czerwcu 2021 roku.

Po serii rund krajowych, które odbywały się w poszczególnych krajach, Bocuse d'Or Europe jest kolejnym i przedostatnim etapem, w którym szefowie kuchni kwalifikują się do wielkiego finału i próbują zdobyć tytuł najlepszego szefa kuchni na świecie. W siódmej edycji europejskich półfinałów wystąpi szesnastu uczestników.
 
Startujący będą musieli wykazać się znakomitymi umiejętnościami kulinarnymi, wyczuciem estetyki, oryginalnością i kreatywnością, aby przekonać i zwrócić uwagę jurorów. Uczestnicy zobowiązani są do wykonania dwóch oddzielnych dań: jedno vege - serwowane dla czternastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie z mięsa - serwowane dla czternastu osób na platerze i wydane 35 minut po daniu vege. Wszystko w dokładnym czasie 5 godzin i 35 minut.
 
Kolejność startu:
 
Czwartek 15 października
  1. Hiszpania 08:30 -13:30,14:05
  2. Holandia 08:40-13:40,14:15
  3. Islandia 08:50 -13:50,14:25
  4. Estonia 09:00-14:00,14:35
  5. Dania 09:10 -14:10,14:45
  6. Szwecja 09:20-14:20,14:55
  7. Gruzja 09:30 -14:30,15:05
  8. Polska 09:40 -14:40,15:15
 
Piątek 16 października
  1. Łotwa 08:30-13:30,14:05
  2. Węgry 08:40 -13:40,14:15
  3. Finlandia 08:50 -13:50,14:25
  4. Francja 09:00-14:00,14:35
  5. Szwajcaria 09:10-14:10,14:45
  6. Włochy 09:20-14:20,14:55
  7. Rosja 09:30-14:30,15:05
  8. Norwegia 09:40-14:40,15:15