Festiwal Kuchni Dworskiej

Festiwal Kuchni Dworskiej

24 czerwca w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju odbędzie się III edycja Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej - III edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej. Organizatorami tego wydarzenia są: Wojciech Harapkiewicz - Szef Kuchni Restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju, członek Klubu Szefów Kuchni oraz Waldemar Hołówka, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach. Będzie pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów Europy, mającym na celu powrót do tradycji  i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych  z tradycjami kuchni myśliwskiej.

Konkurs jest cykliczny i ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.

Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów jest nominowany do finału w Kulinarnym Pucharze Polski 2017.

W Festiwalu bierze udział do 9 dwuosobowych zespołów kucharskich (szef + kucharz pomocniczy). Każda z ekip będzie miała za zadanie przygotować po 8 porcji dania głównego oraz przystawki. Podstawowymi składnikami dania głównego jest jeleń oraz topinambur, natomiast przystawki - przepiórka oraz rokitnik.

Dla zwycięzców pprzewidzaine sa nagrody w postaci stauete, dyplomów, nagród od sponsorów oraz nagrody pieniężne. Za zajęcie I miejsca 5 000 zł, drugiego - 3 000 zł, a trzeciego - 2 000 zł.

Zwieńczeniem Festiwalu będzie uroczysta Gala połączona z degustacją dań kuchni myśliwskiej, w której wezmą udział zaproszeni Goście znani ze świata biznesu, polityki, mediów i kultury.

Festiwalowy towarzyszyć będzie wiele ciekawych atrakcji, a wśród nich: nocne zwiedzanie Zamku Książ przez uczestników Festiwalu, "Jarmark produktów regionalnych" - stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z użyciem produktów regionalnych , degustacje wyrobów z dziczyzny, Konkurs nalewek, Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej  - Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, cukierników i piekarzy, Pokaz wędzenia metodami tradycyjnymi, Kulinarne warsztaty dla dzieci prowadone przez Łukasza Konika, Pokazy Kulinarne Szefów Kuchni z uczniami z Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły  Zawodowej im. Stanisława Palucha `, Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pt. "Kuchnia dworska z historią w tle".