Festiwal Lubuskich Smaków 2019
Siódma edycja kulinarnego konkursu "Lubuskie Smaki" odbędzie się 6 czerwca 2019 roku w Gorzowie Wielkopolskim. Tematem tegorocznej rywalizacji będą jajka i nowalijki.
6 czerwca 2019 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim przy ulicy Okólnej 35 odbędzie się siódma edycja konkursu "Lubuskie Smaki" będącego częścią Festiwalu Lubuskich Smaków.
To kulinarne wydarzenie ma za zadanie przybliżyć wszystkim historię i znaczenie smaków i walorów regionu lubuskiego, jednocząc przy tym środowisko gastronomiczne.
Oprócz Konkursu Gastronomicznego przewidziane są dodatkowe atrakcje: pokazy, prelekcje i ekspozycja produktów regionalnych.
Konkurs adresowany jest do uczniów szkół gastronomicznych, a jego celem jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej oraz pobudzanie i promocja talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Tematem tegorocznego konkursu będą jajka i nowalijki.
Uczestnicy powinni zaprezentować umiejętności przygotowania oryginalnych dań w nowoczesnej aranżacji. Uczniowie wykonują samodzielnie potrawę z surowców obowiązkowych i własnych, zgodnie z tematem konkursu w ilości 6 porcji. Przy wykonywaniu potraw uczestnicy nie mogą korzystać z pomocy osób trzecich oraz źródeł, w tym internetu. Czas przygotowania stanowiska wynosi 10 minut, natomiast czas na wykonanie zadania to 1 godzina.
Wszystkie produkty użyte przez drużyny mogą być przygotowane jedynie w następujący sposób:
- warzywa i owoce - umyte, obrane, niekrojone
- grzyby - umyte, blanszowane, niekrojone
- mięso - odkostnione, oczyszczone z błon, może być zamarynowane
- sałaty i zioła - umyte, nierozdrobnione
- zarobione surowe ciasto - można przywieźć ze sobą.
Niedopuszczalne jest stosowanie:
- sztucznych dodatków - dekoracji
- przygotowanych wcześniej dekoracji i dodatków
- gotowych farszy
- uformowanych wcześniej elementów mięsa i warzyw.
Pisemne zgłoszenie uczestnictwa łącznie z imieniem i nazwiskiem uczestnika i opiekuna należy przesłać do dnia 1 maja 2019 roku na adres:
Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać, ul.Okólna 35, 66-400 Gorzów Wielkopolski
tel: 95 722 52 42
e-mail: zsg@edu.gorzow.pl
W przypadku zgłoszeń przesyłanych listownie, decyduje data stempla pocztowego.
Spośród nadesłanych zgłoszeń, komisja powołana przez Organizatora dokona wstępnej selekcji uczestników na podstawie subiektywnej oceny opisu i zdjęcia zgłoszonych potraw.
Do konkursu zakwalifikowanych zostanie sześć najciekawszych zgłoszeń.
Lista uczestników zakwalifikowanych do konkursu zostanie zamieszczona na stronie internetowej szkoły w terminie do dnia 10 maja 2019 roku. Niezależnie, organizator poinformuje uczestników o zakwalifikowaniu do konkursu za pośrednictwem poczty elektronicznej - na adres podany w zgłoszeniu.
Więcej informacji na fanpage'u Festiwalu: https://www.facebook.com/Festiwal-Lubuskich-Smak%C3%B3w-407499519631157/