Finał Bocused'Or Poland 2019 odbędzie się w Krakowie

Finał Bocused'Or Poland 2019 odbędzie się w Krakowie

21 listopada 2019 roku odbędzie się kolejna polska selekcja konkursu Bocused'Or. Tym razem to Kraków będzie gościł polską i światową gastronomię w ramach projektu Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej.

Sześciu młodych, utalentowanych szefów kuchni stanie do rywalizacji, by zdobyć upragnioną statuetkę i tytuł Najlepszego Szefa w Polsce. To wspaniałe kulinarne widowisko rozegra się podczas 27. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA 21 listopada w Krakowie. Na oczach szerokiej publiczności oraz polskich i zagranicznych jurorów - szefów kuchni z gwiazdkowych, znakomitych restauracji, autorytetów w dziedzinie światowych kulinariów zaprezentują swoje umiejętności następujący szefowie:

- Łukasz Budzik - restauracja Mennicza Fusion, Wrocław

- Ernest Jagodziński - restauracja Autentyk- kuchnia i ludzie, Poznań

- Jakub Kasprzak - Sezony. Restauracja i Hotel, Trzek

- Krzysztof Nawrocki - restauracja Karczoch, Konstancin Jeziorna

- Michał Stężalski - restauracja Szara Gęś, Kraków

- Mateusz Suliga - Hotel Uniqus Palace, Kraków

W ciągu 5 godzin i 35 minut kandydaci przy wsparciu swoich pomocników (commis) będą musieli przygotować danie mięsne dla 15 osób, zaprezentowane na platerze (tacy) oraz danie z ryby w 15 porcjach, które zaserwują wyłącznie na talerzach.

W tym roku Komitet Wykonawczy na temat przewodni konkursu wybrał następujące produkty:

- danie mięsne skomponowane na bazie królika hodowlanego z ziarnem słonecznika oraz przy użyciu polskiej fasoli

- danie rybne przygotowane z Pstrąga Ojcowskiego z kaszą jaglaną, polskimi warzywami kapustnymi w akompaniamencie ślimaków lądowych z polskich hodowli.

Oba dania muszą zawierać 50 procent warzyw, roślin lub ziół, w tym wykorzystane trzy dowolne dodatki według uznania kandydata.

Konkurs zostanie przeprowadzony na takich samych zasadach i wytycznych regulacyjnych ustanowionych przez Międzynarodowy Komitet Organizacyjny Bocused'Or. Należy podkreślić, że zasady konkursu są bardzo surowe, a każde spóźnienie wiąże się z otrzymaniem od jurorów punktów ujemnych.

- Bardzo się cieszę, że kolejna polska selekcja przed nami. Mając doświadczenie z organizacji pierwszej selekcji, udziału w europejskim półfinale w Turynie, ale też zaznaczając polski akcent w Lyonie, jestem przekonany, że każda kolejna selekcja będzie dopracowana w najmniejszym szczególe choć pewnie nie będzie tak idealnie, żeby nie było nad czym pracować w przyszłości. Była Warszawa, był Turyn, był Lyon teraz będzie Kraków co dla mnie osobiście, oznacza przyspieszony puls, bo jak większość wie to miasto znalazło swoje miejsce głęboko w moim sercu, tym bardziej będzie to dla mnie wielkie wydarzenie - powiedział Adam Chrząstowski, Prezydent Akademii Bocused'Or Poland. 

Warto dodać, iż Patronat Honorowy nad konkursem objął Pan Prezydent Jacek Majchrowski, Bocused'OrWinners, ekskluzywne stowarzyszenie zrzeszające najznakomitszych szefów kuchni światowej rangi, zwycięzców tego najlepszego konkursu kulinarnego na świecie oraz Ambasador Francji.

- Bocused'Or Poland kolejny przystanek będzie miał w Krakowie. Cieszę się, że inicjatywa organizacji polskiej selekcji tego prestiżowego konkursu wyszła od Pani Dyrektor Elżbiety Kantor i całego zespołu Wydziału ds. Turystyki Miasta Kraków, aby zorganizować to wydarzenie podczas Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Kraków 2019. Dalej sprawy potoczyły się bardzo szybko i tym samym cała kulinarna Europa Bocused'Or Family w listopadzie będzie patrzyła na to piękne historyczne miasto, które swoimi zakamarkami ma wiele wspólnego z Lyonem, rodzinnym miastem naszego śp. Paula Bocuse'a - powiedział Jacek Krawczyk, Prezes Zarządu Bocused'Or Poland.

Serdecznie zapraszamy do Krakowa!