Finaliści

Finaliści "Junior Culinary Cap"

6 lutego w Hotelu Kongresowym - Centrum Biznesu w Kielcach odbędzie się druga edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cap" organizowana przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.

Jak w roku poprzednim mottem konkursu jest "Ogień, patelnia, talerz - powrót do korzeni". Konkurs adresowany jest do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych, którzy ukończyli 13 lat, ale nie ukończyli 21 roku życia. Konkurs jest zorganizowany według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies.

Zgodnie z tym co mówią organizatorzy zainteresowanie konkursem przeszło ich najśmielsze oczekiwania.  Komisja konkursowa spośród ogromnej ilości nadesłanych zgłoszeń wybrała 19 propozycji, które spełniały wszystkie wymogi regulaminowe oraz reprezentowały odpowiednio wysoki poziom wizualny i merytoryczny. Niestety dalej mogło przejść tylko ośmiu finalistów.

6 lutego 2019 przed ostatecznym egzaminem podczas którego będą mieli za zadanie przygotować 6 porcji dania głównego z użyciem składników obowiązkowych, którymi w tym roku są: łosoś świeży, soczewica (dowolny rodzaj) i Primerba Knorr Professional (dowolny smak) oraz zaprezentowania ich na talerzach, zaaranżowanych według inwencji twórczej staną:

Daniel Bewko - Zespół Szkół Zawodowych nr. 4 OPOLE

Szymon Janecki - Zespół Szkół Gastronomicznych WROCŁAW

Karolina Bogocz - Zespól Szkół Ekonomicznych WODZISŁAW ŚLĄSKI

Arkadiusz Woźniak - Technikum Lider LUBLIN

Karol Starzyk - Zespół Szkół ZDZ KIELCE

Tobiasz Baluka - Technikum Lider LUBLIN

Dawid Rozmus - Zespół Szkół nr. 1 NOWY SĄCZ

Krzysztof Kowalski - Zespół Szkół Gospodarczych RZESZÓW

W trakcie konkursu odbędą się dwa pokazy. Pokaz Mistrza Carvingu Grzegorza Gniecha, który opowie o carvingu, jego historii i niuansach. Na przygotowanym w tym celu stanowisku Grzegorz Gniech będzie prezentował swoje umiejętności oraz odpowiadał na pytania przybyłych gości.  Drugi pokaz poprowadzi Michał Kostrzewa, shusi master, właściciel lokalu Shusiya. Michał przygotuje kilka swoich propozycji, opowie o historii sushi i sposobach ich przygotowania.

Uczestnicy Konkursu otrzymują dyplomy i upominki rzeczowe od sponsorów, a laureaci dyplomy, medale, statuetki i nagrody rzeczowe, zaproszenia na szkolenia kulinarne. Szkoła, której uczestnik zwycięży otrzyma Puchar Grand Prix i podziękowanie za wysiłek i wkład w kształcenie uczniów. Puchar Grand Prix ufunduje zarząd Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.

Pełny regulamin konkursu dostępny jest na stronie www.fundacjakulinarnakielce.pl