Finałowa szesnastka XVII edycji L'art de la Cuisine Martell
Przed nami jeden z najbardziej prestiżowych konkursów w Polsce. Już w nadchodzący weekend, na zamkowym dziedzińcu w Rynie, 16 zespołów reprezentujących znakomite restauracje w kraju, zawalczy o tytuł najlepszego. W tym roku organizatorzy otrzymali aż 55 zgłoszeń.
Poniżej prezentujemy listę uczestników. W przeddzień konkursu, podczas odprawy, wylosują oni kolejność startu:
- Łukasz Wolak, Michał Królik - Andromeda Alfa Hotel Galaxy, Kraków
- Marcin Nowak, Maciej Małecki - Brasserie Warszawska, Warszawa
- Mariusz Bobek, Adriana Wójcikowska - Restauracja Amarylis, Kraków
- Przemysław Bednarz, Aleksandra Krupa - Restauracja Aruana, Hotel Narvil Conference & SPA, Serock
- Łukasz Zamorowski, Kamil Ossowski - Hotel Haffner, Sopot
- Jarosław Owczarczyk, Robert Branicki - Restauracja Pink Lobster, Warszawa
- Wiktor Wielgus, Karol Kaszlewicz - Hotel Nicolaus, Toruń
- Radosław Gierałtowski, Viktor Soliar - Restauracja Szafarnia 10, Gdańsk
- Piotr Gipsiak, Sebastian Graca - Restauracja Brasserie Courtyard by Marriott, Warszawa
- Angelika Kowalik, Łukasz Wajda - Restauracja Pod Nosem, Kraków
- Dawid Jędrzejczyk, Tobiasz Nowak - Art Hotel, Wrocław
- Sebastian Szafrański, Robert Borowski - Restauracja Art, Kraków
- Mikołaj Kruszona, Marcin Ćwik - Puro Hotel, Poznań
- Piotr Kaślewicz, Dawid Ziemann - Hotel Zamek Gniew, Gniew
- Adrian Rosół, Szymon Szlembarski - Restauracja Hotelu Bania Thermal & Ski, Białka Tatrzańska
- Jan Kubat, Michał Bąk - Pałac Goetz, Brzesko
Tematem i zadaniem konkursowym tegorocznej edycji jest "Kurczak sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej". Przed uczestnikami więc nie lada wyzwanie. W swoim daniu, zobowiązani są wykorzystać - obok składnika głównego - produkt charakterystyczny dla kuchni regionu, który reprezentują. Potrawę muszą skomponować z koniakiem Martell. Na wyserwowanie 12 talerzy mają godzinę. Ich pracę będzie bacznie obserwować Jury - Degustacyjne, Techniczne i Koneserów, na jego czele stanął Andrea Camastra (Senses 1*). Konkurs rozpocznie się o godzinie 9:00 i potrwa do godziny 16:00, zespoły startować będą w czterech turach.
Konkurs to oczywiście główny punkt sobotniego programu. W tym roku jest on wyjątkowo bogaty i na wszystkich Gości czeka szereg atrakcji, a wśród nich:
- Wirtualne zwiedzanie Château de Chanteloup - degustacja koniaku w okularach VR z udziałem Christophe'a Valtaud - Cellar Master Martell
- Prelekcje, w tym seminarium "Jesiotr w towarzystwie mazurskich ryb z jezior i stawów" (dr inż. Jarosław Parol) czy "Dlaczego Polacy pokochali ramen" (Dariusz Richter, Kuchnie Świata)
- Całodzienna wystawa zdjęć Izy Urbaniak z wyjazdu laureatów L'Art de la cuisine Martell do Maison Martell
- Wykład Restauracja musi zarabiać! (Paweł Gruba, Piotr Rogowski)
- "Muzyka od kuchni" - audycje na żywo, przy koniaku, poprowadzi Piotr Metz
- Otwarte warsztaty koktajlowe: Nowe oblicza koniaku Martell
- Warsztaty Sushi (Akademia Sushi)
- Tasting koniaku Martell (Pernod Ricard Polska, Marcin Rogulski)
- Zwiedzanie Hotel ZAMEK RYN **** z przewodnikiem
- Prezentacje i pokazy sponsorów oraz patronów medialnych na zamkowym dziedzińcu
Zwycięzcy L'art de la Cuisine Martell 2019 ogłoszeni zostaną podczas uroczystej, wieczornej Gali, którą jak co roku poprowadzą Karol Okrasa i Dariusz Maląg.
Jury degustacyjne: Andrea Camastra, Justyna Słupska-Kartaczowska, Joanna Ochniak, Kurt Scheller, Marek Widomski, Adam Chrząstowski
Jury techniczne: Ernest Jagodziński,Jarosław Uściński, Zbigniew Łęgowski, Andrzej Bałdyga,Wiesław Bober,Tomasz Deker
Organizatorem konkursu jest Grupa Andres,
gospodarzem wydarzenia Hotel ZAMEK RYN****.
Patronat merytoryczny nad konkursem pełni Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.