Finałowa szesnastka XVII edycji L'art de la Cuisine Martell

Finałowa szesnastka XVII edycji L'art de la Cuisine Martell

Przed nami jeden z najbardziej prestiżowych konkursów w Polsce. Już w nadchodzący weekend, na zamkowym dziedzińcu w Rynie, 16 zespołów reprezentujących znakomite restauracje w kraju, zawalczy o tytuł najlepszego. W tym roku organizatorzy otrzymali aż 55 zgłoszeń.

Poniżej prezentujemy listę uczestników. W przeddzień konkursu, podczas odprawy, wylosują oni kolejność startu:

  1. Łukasz Wolak, Michał Królik - Andromeda Alfa Hotel Galaxy, Kraków
  2. Marcin Nowak, Maciej Małecki - Brasserie Warszawska, Warszawa
  3. Mariusz Bobek, Adriana Wójcikowska - Restauracja Amarylis, Kraków
  4. Przemysław Bednarz, Aleksandra Krupa - Restauracja Aruana, Hotel Narvil Conference & SPA, Serock 
  5. Łukasz Zamorowski, Kamil Ossowski - Hotel Haffner, Sopot
  6. Jarosław Owczarczyk, Robert Branicki - Restauracja Pink Lobster, Warszawa 
  7. Wiktor Wielgus, Karol Kaszlewicz - Hotel Nicolaus, Toruń
  8. Radosław Gierałtowski, Viktor Soliar - Restauracja Szafarnia 10, Gdańsk
  9. Piotr Gipsiak, Sebastian Graca - Restauracja Brasserie Courtyard by Marriott, Warszawa
  10. Angelika Kowalik, Łukasz Wajda - Restauracja Pod Nosem, Kraków
  11. Dawid Jędrzejczyk, Tobiasz Nowak - Art Hotel, Wrocław 
  12. Sebastian Szafrański, Robert Borowski - Restauracja Art, Kraków
  13. Mikołaj Kruszona, Marcin Ćwik - Puro Hotel, Poznań
  14. Piotr Kaślewicz, Dawid Ziemann - Hotel Zamek Gniew, Gniew
  15. Adrian Rosół, Szymon Szlembarski - Restauracja Hotelu Bania Thermal & Ski, Białka Tatrzańska
  16. Jan Kubat, Michał Bąk - Pałac Goetz, Brzesko

Tematem i zadaniem konkursowym tegorocznej edycji jest "Kurczak sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej". Przed uczestnikami więc nie lada wyzwanie. W swoim daniu, zobowiązani są wykorzystać - obok składnika głównego - produkt charakterystyczny dla kuchni regionu, który reprezentują. Potrawę muszą skomponować z koniakiem Martell. Na wyserwowanie 12 talerzy mają godzinę. Ich pracę będzie bacznie obserwować Jury - Degustacyjne, Techniczne i Koneserów, na jego czele stanął Andrea Camastra (Senses 1*). Konkurs rozpocznie się o godzinie 9:00 i potrwa do godziny 16:00, zespoły startować będą w czterech turach.

 Konkurs to oczywiście główny punkt sobotniego programu. W tym roku jest on wyjątkowo bogaty i na wszystkich Gości czeka szereg atrakcji, a wśród nich:

  • Wirtualne zwiedzanie Château de Chanteloup - degustacja koniaku w okularach VR z udziałem Christophe'a Valtaud - Cellar Master Martell 
  • Prelekcje, w tym seminarium "Jesiotr w towarzystwie mazurskich ryb z jezior i stawów" (dr inż. Jarosław Parol) czy "Dlaczego Polacy pokochali ramen" (Dariusz Richter, Kuchnie Świata) 
  • Całodzienna wystawa zdjęć Izy Urbaniak z wyjazdu laureatów L'Art de la cuisine Martell do Maison Martell 
  • Wykład Restauracja musi zarabiać! (Paweł Gruba, Piotr Rogowski)
  •  "Muzyka od kuchni" - audycje na żywo, przy koniaku, poprowadzi Piotr Metz 
  • Otwarte warsztaty koktajlowe: Nowe oblicza koniaku Martell 
  • Warsztaty Sushi (Akademia Sushi) 
  • Tasting koniaku Martell (Pernod Ricard Polska, Marcin Rogulski) 
  • Zwiedzanie Hotel ZAMEK RYN **** z przewodnikiem 
  • Prezentacje i pokazy sponsorów oraz patronów medialnych na zamkowym dziedzińcu

Zwycięzcy L'art de la Cuisine Martell 2019 ogłoszeni zostaną podczas uroczystej, wieczornej Gali, którą jak co roku poprowadzą Karol Okrasa i Dariusz Maląg.

Jury degustacyjne: Andrea Camastra, Justyna Słupska-Kartaczowska, Joanna Ochniak, Kurt Scheller, Marek Widomski, Adam Chrząstowski

Jury techniczne: Ernest Jagodziński,Jarosław Uściński, Zbigniew Łęgowski, Andrzej Bałdyga,Wiesław Bober,Tomasz Deker

 

Organizatorem konkursu jest Grupa Andres,

gospodarzem wydarzenia Hotel ZAMEK RYN****.

 

Patronat merytoryczny nad konkursem pełni Fundacja Klubu Szefów Kuchni.

 

Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.