Francuska wegańska restauracja z gwiazdką Michelin!

Francuska wegańska restauracja z gwiazdką Michelin!

Po raz pierwszy we Francji wegańska restauracja zdobyła gwiazdkę Michelin!  Jest to niemałe zaskoczenie w kontekście tego, że Francuzi są dumni i zakochani w swojej kuchni, która w znaczącej mierze oparta jest na mięsie i produktach odzwierzęcych.

 

ONA, czyli skrót od Origine Non Animale, to wegańska restauracja znajdująca się w Ares, mieście niedaleko Bordeaux. Oprócz głównego wyróżnienia w postaci klasycznej gwiazdki Michelin, Vallée zdobyła również zieloną gwiazdkę, którą Michelin wprowadził w zeszłym roku, aby nagrodzić przedsiębiorstwa o dobrych praktykach etycznych i zachęcić inne do podejmowania bardziej "zielonych" rozwiązań.

Sukces szefowej ONA może zmienić podejście mięsożernych Francuzów, którzy dzięki jej sukcesowi możliwe, że łaskawiej spojrzą na kuchnię roślinną. Vallée jest obecnie uważana za pionierkę kuchni wegańskiej we Francji, jednak jak sama przyznała po prostu poszła w ślady znakomitych kucharzy, wyróżniając przy tym nieżyjącego już Jean-Christiana Jury, który prowadził restaurację Mano Verde w Berlinie.

Francja ma już swoje flagowe gwiazdy, które zrezygnowały z mięsa w swoich restauracjach - są to m.in. Alain Passard, właściciel i szef kuchni L'Arpege w Paryżu (jego historię możecie poznać w serialu dokumentalnym Netfliksa "Chef's Table: Francja"), który dwie dekady temu usunął mięso ze swojego menu. Z kolei Alain Ducasse, być może największa francuska gwiazda kulinarna, również zdecydował drastycznie zmniejszyć ilość mięsa używanego w swojej flagowej paryskiej restauracji. Można mówić o roślinnym trendzie w kuchni francuskiej, jednak nie do końca przekłada się ona na kulinarne wybory samych Francuzów.

Jak dotąd gwiazdki Michelin dla kuchni wegańskich zostały przyznane restauracjom w Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii i Niemczech.