Grzegorz Bucki i Adriana Wójcikowska w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2018

Grzegorz Bucki i Adriana Wójcikowska w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2018

W sobotę, 2 czerwca, odbył się piąty z konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski - "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś". Organizatorem tego wydarzenia jest szef kuchni w Hotelu Lord w Warszawie - Stefan Birek.

Tegoroczna, 10. jubileuszowa edycja konkursu miała miejsce na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk. W ramach rywalizacji drużyny przygotowywały przystawkę, której składnikiem obowiązkowym był filet z miętusa i jogurt naturalny oraz danie główne, w którym należało wykorzystać przede wszystkim udziec z sarny i borowiki.

Najlepszy w tej konkurencji okazał się zespół Bartosza Ludniewskiego i Tomasza Szymańskiego z Restauracji Smaczna Dieta/Hotel Fado. Nominację jednak została przyznana drużynie w składzie Grzegorz Bucki i Adriana Wójcikowska z Restauracji Amarylis w Krakowie - II miejsce w konkursie (która zdobyła największą liczbę punktów wg klasyfikacji wymaganej przez regulamin KPP). Na III miejscu uplasowali się Tomasz Sowiński i Marcin Kowalski, Restauracja Pasja.

Więcej informacji o Kulinarnym Pucharze Polski na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.