Gęsina to dobry wybór

Gęsina to dobry wybór

Dziesięć lat temu statystyczny Polak spożywał rocznie ok. 17 dag gęsiny. Teraz to już 0,5 kg. Co ciekawe, najwięcej gęsiny sprzedaje się w Polsce w okolicy 11 listopada. Rośnie zainteresowanie krajowych konsumentów, ale także powstaje coraz więcej  przyzagrodowych hodowli gęsi.

Nie bez podstawy w ostatnich latach wzrosło zainteresowanie gęsiną. Od długiego czasu zauważalna jest też moda na zdrowe odżywiane, ludzie świadomie wybierają produkty spożywcze, dlatego też lepiej sprzedają się zdrowe produkty, jak najmniej przetworzone i najlepiej od lokalnych sprzedawców. Stąd też konsumenci zaczęli kupować gęsinę.

W gęsinie znajduje się najwięcej żelaza i magnezu. Jest to najlepszy wybór wśród drobiu, ponieważ zawiera wiele witamin: A, B1, B2, D, E, PP. To nie koniec właściwości gęsiny. Zawiera ona nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które przyczyniają się do obniżania cholesterolu.

Gęsina zawiera wiele zdrowotnych walorów. Jest najlepsza wśród drobiu. Mięso gęsie ma bardzo dużo białka, ponieważ aż 25 procent-w dodatku białka niemal w 100 procentach przyswajalnego przez ludzki organizm. Co ciekawe, badania wykazały, że w wątrobie gęsi znajduje się 700 razy więcej witaminy K2, a stanowi ona budulec dla naszych kości.

Mimo wielu dobrych zdrowotnych właściwości gęsina może zniechęcać konsumentów przez cenę. Kilogram gęsi w sklepie kosztuje ok. 20 złotych. To gęś mrożona pochodząca z fermy. Warto zauważyć, że w sklepach nie ma gęsi z chowu z przyzagrodowego, ale w związku z wprowadzeniem rolniczego handlu detalicznego ruszyła sprzedaż do sklepów czy do restauracji. Co następuje, ale ustawa obowiązuje od zeszłego roku.

Tak więc gęsina ma wiele zalet, jednak należy liczyć się z kosztami tego drobiu, ale warto, biorąc pod uwagę zalety zdrowotne.